Русија Србија

Ово нико није очекивао: Ово је Путинов план за Србију

Радио Слободна Европа подсећа да Дачић у јавности никада није крио да је окренут ка Москви, ако такође јавно говори да је циљ Србије ЕУ.

 

Недавно је, како пише РСЕ на свом сајту, почео јасно да се залаже да се додели дипломатски стстус запосленима у Руско-српском хуманитарном центру.

Славица Ђукић Дејановић, партијска колегиница Ивице Дачића и министарка у Влади Србије за популациону политику, тврди да у спољној политици Владе коју води Даћић нема привилегованих партнера.

– Ивица Дачић је оличење државног функционера који води политику у интересу Србије, а поштује традиционалну потребу наших грађана да са грађанима Русије продубљујемо све релације које имамо, укључујући, пре свега економске. Никада емотивна компонента није ни била спорна- сматра Ђукић Дејановић.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић објашњава да у јавности постоји уверење о наводно руским и америчким министрима у Влади Србије, засновано на њиховим изјавама, а на основу којих се и ствара утисак „да је Дачић проруски човек а Зорана Михајловић (министарка у Влади Србије) на страни Запада“ каже Јакшић.

Он сматра и да је Москва, од када је појачала активности на Балкану, затражила од људи на које може да се ослони да појачају своје активности. „Онда су и одликовања нека врста награде“, додаје Јакшић. Америчких одликовања за такозване „америчке људе“ у Влади Србије нема, али то не значи да нема утицаја, каже даље Јакшић.

С друге стране, Славица Ђукић Дејановић каже да су сви министри у Влади Србије просртпски, а не проруски или проамерички. Подсетимо, јуче је објављено да је руски председник Владимир Путин потписао указ о одликовањима за више страних држављана који су дали значајан допринос јачању пријатељства и сарадње са Русијом. Међу њима је и српски министар спољних послова Ивица Дачић.

 

Извор: Vestionline.com