loading...
Србија

РУСИ ПОТПИСАЛИ: Протокол о сарадњи Русије и Србије

Потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић и потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин потписали су данас у Сочију Протокол сарадњи.

 

Протокол је потписан на 16. заседању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

Дачић је учествовао у раду Међувладиног комитета као копредседавајући са српске стране, док са руске стране ову функцију обавља потпредседник Владе Дмитриј Рогозин.

“Веома је позитивно што је у претходној, 2017. години, наша спољнотрговинска размена повећана у односу на 2016. годину и износила је 2.5 милијарде долара”, истакао је Дачић.

Циљ је да поред веома добрих политичких односа што више развијамо економске односе, као и да искористимо све погодности Споразума о слободној трговини и садашње преговарање да тај споразум важи за све чланице Евроазијске уније, навео је српски министар.

“Имамо веома добру сарадњу у области енергетике, пољоптивреде, чекају нас неки нови пројекти у сфери привреде, индустрије”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да за неколико дана у Београд долази руски министар спољних послова Сергеј Лавров у циљу обележавања 180 година успостављања дипломатских односа између Србије и Русије.

Дачић је оценио да две земље имају добру сарадњу на међународном плану – када је реч о заштити наших националних и државних интереса, као и да између Србије и РФ постоји традиционално пријатељство и стратешко партнерство.

“Наш задатак је да то искористимо као добру основу за развој сарадње у свим сегментима друштвеног живота”, изјавио је након састанка министар Дачић.

 

Извор: Tanjug

loading...