Издвајамо Србија

ХЕРОЈ КОЈИ ЈЕ ОДБИО ДА НАС БОМБАРДУЈЕ НА ЗИДОВИМА ПРЕСТОНИЦЕ: Маринос Рицудис добио мурал у Београду! (ВИДЕО)

Грк Маринос Рицудис који је 1999. године одбио да учествује у бомбардовању Србије добио је свој мурал. Ратни брод „Темистоклис“ по његовој команди враћен је…

Грк Маринос Рицудис који је 1999. године одбио да учествује у бомбардовању Србије добио је свој мурал. Ратни брод „Темистоклис“ по његовој команди враћен је у грчку луку, уместо да се по заповести НАТО-а упути ка Србији и подржи њено бомбардовање 1999. године.

Фотографија мурала објављена је на друштвеним мрежама, али није познато када је он урађен. На муралу се види Рицудисов лик, а у позадини су заставе Грчке и Србије.

Подсећамо, патријарх српски Иринеј одликовао је крајем јануара Рицудиса орденом Светога цара Константина.

„Маринос Рицудис био је у ситуацији да изврши дужност грчке државе и учествује у срамном нападу на наш народ, земљу и он је, као командант војног брода, дошао је у Јадранско море, где му савест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини, вратио се својим бродом у Грчку и отказао послушност да учествује у нападу на Србију“, рекао је патријарх, образлажући одликовања на свечаности у Патријаршији.

 

Mural za prijatelja

"Kao pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod." Ove reči je Marinos Ricudis izgovorio 1999. godine, odbivši da učestvuje u napadu na Srbiju. Danas je dobio svoj mural u Beogradu. Večno hvala kapetane!"Σαν ορθοδοξος, δε μπορω να συμμετεχω στο χτυπημα απεναντι σε αδερφικο λαο". Αυτες τις λεξεις χρησιμοποιησε ο Μαρινος Ριτσουδης,μη αποδεχουμενος τη συμμετοχη του στο χτυπημα κατα της Σερβιας.Σημερα αποκαλυφθηκε η τοιχογραφια του στο Βελιγραδι.Αιωνιο ευχαριστω καπετανιε!

Posted by Građanska Stranka Grka Srbije – Πολιτικó Κóμμα των Ελλήνων της Σερβίας on Tuesday, February 20, 2018

Због тог, како је рекао патријарх, великог и јуначког дела, Рицудис је имао великих проблема и осуђен је на две и по године затвора и издржао је казну.

„Учинио је оно што чине велике душе и велике личности и после свега имао је толико савести да каже да није он херој, већ српски народ. Ми немамо довољно речи да се захвалимо за такав гест и такво поступање и зато смо одлучили да одликујемо господина Рицудиса највећим одликовањем наше цркве – орденом Светога цара Константина и да му се на тај начин симболично захвалимо за храбро и јуначко деловање“, рекао је патријарх Иринеј.

Рицудис је тада изјавио да је за њега велика част да прими орден, да је дубоко ганут, али и да сматра да није достојан указане части и да је требало „сву част да има српски народ“.

„Дубоко сам ганут и нисам могао да верујем да ћу после 18 година, од када сам одбио да учествујем у неправедном рату против овог народа, да доживим част и захвалност од моје браће православне, браће Срба. Све жртве вашег народа, традиција, предање, култура, било је најзначајније надахнуће за мене и осећам благодарност пред свима вама“, рекао је Рицудис.

– Мој рођендански поклон. Предиван је! Хвала свим мојим српским пријатељима. Грчка – Србија ближе него икада – написао је Рицудис на свом Фејсбук профилу.

 

Фото: Фејсбук принтскрин

Извор: magacin.com

loading...
Loading...