loading...
Србија

Чеси траже да влада повуче признање лажне државе Косово

У Прагу ће 17. фебруара бити организован протест због једностраног проглашења косовске независности, а том приликом ће се потписивати петиција за чешко повлачење признавања Косова, пишу “Вечерње Новости”.

На документ, који треба да се нађе пред чешким парламентом и владом, први потпис је ставио Јан Каван, бивши шеф дипломатије, потпредседник владе и председавајући Генералне скупштине УН.

Придруживање инцијативи најавили су, како се наводи, угледни политичари из разних странака.

– Надамо се да ће се нашој петицији придружити и председник Милош Земан – каже Милутин Илић, саветник за Балкан чешког посланика Јарослава Фолдине чија је консултантска кућа “Геополитикон” организатор потписивања петиције.

Протести због једностраног проглашења независности Косова, подсећа Илић, одржавају се континуирано од 2009. године, док сваког 24. марта пријатељи Србије протестују на Вацлавским намјестима због нелегалног бомбардовања Србије. У петицији у чијем су састављању учествовали и Јарослав Фолдина и режисер Вацлав Дворжак, уз три НВО, пријатељи српског народа, каже се да је “признавање самопроглашене државе косовских Албанаца било грубо кршење међународног права од стране тадашње чешке владе”.

Тадашња влада је, како се наводи, занемарила препоруке парламента и беспризорно је прекројила важеће међународне споразуме и своје међународне обавезе као што је повеља УН, Хелсиншка декларација из 1975., Кумановски споразум из 1999. и Резолуцију СБ УН 1244.

– Због тога тражимо да данашња чешка влада исправи срамоту тадашње Тополанкове владе, која нас је тим чином уврстила међу државе у којима владају закони џунгле, што је и за нас, чешке држављане, апсолутно неприхватљиво – каже се у петицији.

Извор: Tanjug
loading...