Издвајамо Србија

ЈУНКЕР РАЗОЧАРАО ЕВРОУНИЈАТЕ: Нико није рекао да ће Србија сигурно ући у ЕУ 2025. године

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је у Тирани да Србија неће до 2025. године нужно постати чланица Европске уније. Јункер је то изјавио…

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је у Тирани да Србија неће до 2025. године нужно постати чланица Европске уније.

Јункер је то изјавио у Тирани у којој борави у оквиру званичне посете Западном Балкану.

Loading...

Како каже, 2025. је година „могућег датум за улазак“ у ЕУ за све земље Западног Балкана, а не само фаворите, преноси Ројтерс.

„Супротно ономе што читамо свуда, Комисија и ја нисмо рекли да ће Србија и Црна Гора нужно постати чланице ЕУ 2025. године“, рекао је Јункер.

Он истиче да је 2025. година као датум за прикључење ЕУ „отворена за све земље кандидате“, навео је Ројтерс.

„И у мери у којој би земља кандидат до тада или касније, или раније, испунила све критеријуме за чланство, ми ћемо поступити на такав начин да ЕУ призна њене напоре“, рекао је Јункер на конференцији за новинаре.

Ројтерс подсећа да се Србија и Црна Гора сматрају фаворитима за улазак у ЕУ, а да Албанија и Македонија очекују да добију „зелено светло“ како би започеле преговоре о придруживању Унији у јуну.

Јункер је пре Албаније претходно боравио и у посети Македонији, где је почео турнеју по Западном Балкану, а у данас ће доћи у Београд.

 

 

Извор: Тањуг

Loading...
loading...
loading...