Издвајамо Регион

АЛБАНЦИ ЗАХТЕВАЈУ: „Забранити употребу речи Шиптар и шиптарско у суду“

Pixabay.com

Подгорица — Потпредседник црногорског парламента и посланик коалиције „Албанци одлучно“ Генци Ниманбегу упутио је писмо председнику Вишег суда у Подгорици Борису Савићу.

Он је писмо упутио због „дозвољавања вређања Албанаца у судском поступку“, који се води против осумњичених за покушај тероризма на дан избора 2016. године, преноси РТЦГ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да је Ниманбегу у писму Савићу написао да током целог судског процеса, учесници свих страна у поступку – оптужени, сведоци, али и адвокати, па чак и судија Сузана Мугоша „употребљавају речи Шиптар, шиптарско“.

„Напомињем да су ове речи за нас Албанце увредљиве и потцењивачке, а суд би самим својим бићем и активностима требало да заштити дигнитетет свих и да не дозволи употребу речи, које би на било који начин биле у супротности са Уставом и законима Црне Горе“, навео је Ниманбегу у писму.

Он је од Савића затражио да спречи употребу тих речи у судници „јер се на тај начин вређа један народ, који са овим поступком очигледно нема никакве везе“.

„Молим Вас да ово протестно писмо проследите и поступајућој судији, госпођи Сузани Мугоша, која не само да дозвољава употребу тих речи, већ исте и диктира у записник“, закључио је у писму Ниманбегу.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг