Свет Србија

АМЕРИ СРБИЈИ УВОДЕ САНКЦИЈЕ АКО КУПИМО С-300 ОД РУСА? Овај део извештаја о ком бруји свет нас ДИРЕКТНО ПОГАЂА

Амерички сенатор Бен Кардин је испред Комитета за међународне односе објавио велики извештај о, како се наводи, „20-годишњем нападу Владимира Путина на демократске институције у својој земљи и Европи“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АП наводи да је овај извештај, који је припремио вођа демократске мањине у Спољнополитичком одбору Сената, први извештај из Конгреса који детаљно говори о напорима Русије да поткопа демократске земље, почевши од председничких избора у САД 2016. године.

Демократе у препорукама, између осталог, наводе да је потребно градити демократске инситуције у земљама које су најподложније мешању у изборе и основати организацију сличну Националном центру за борбу против тероризма која би координисала америчку реакцију на то мешање. Међу разматраним земљама нашла се и Србија. Злоћудни утицај Русије у Србији манифестује се кроз културне везе, пропаганду, енергију и развој војних односа – указали су демократски сенатори.

Наводи се и да је, према подацима Стејт департмента, у Србији знатно повећан број невладиних организација и медија са проруским ставом. У извештају се наводи да је председник Вучић рекао да Србија преговара о куповини система С-300 од Русије, а тај договор би могао да активира недавно усвојени закон САД којим су предвиђене санкције за било коју значајну трансакцију са руском војском или сектором безбедности.

То би најпрактичније могло да значи да би Србија могла да трпи санкције због ове војне сарадње. Мигови који су из Русије допремљени у Србију су поклон, па по овом закону нису спорни, али шта ће се десити ако купимо С-300, да ли ће то имати последице по Србију? Бошко Јакшић, спољни аналитичар, каже да би требало пропратити, као тест, како ће САД реаговати на то што је Турска од Русије купила систем С-400, који је још савременији.

Прво бих сачекао да видим да ли ће увести санкције Турској, која је друга по снази сила у НАТО. Ако њих санкционишу, онда ће и нас. То је први и најважнији тест ове политике. Ипак, наш саговорник сматра да је ово мало вероватно, јер би Америка онда на мети имала много својих савезника.

Он подсећа да су и Саудијска Арабија, али и Египат недавно договрили са Путином послове о наоружању. Но, намеће се питање: да ли ће Амери можда избећи кажњавање својих савезника, али не и малих земаља попут Србије, па и ову политику применити селективно?

 

Извор: Espreso.rs