Србија

БИВШИ МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ РС: Хтео сам да убијем Младића због Легије

Фото: Јутјуб

Ратне године Посвађао сам се с генералом јер је Улемек у име Војске Југославије зауставио конвој жена и деце из Сарајева како би истрговао да војници напусте Сарајево, каже Томо Ковач

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши министар полиције Републике Српске Томислав Ковач, кога суд БиХ терети за геноцид у Сребреници 1992, тврди да је потезао пиштољ на Ратка Младића, и то у присуству Радована Караџића, а све због конвоја са женама и децом који је требало да изађе из Сарајева.

Ковач, који је у то време имао нижи чин у полицији, каже да је свађа између њега и Младића настала због конвоја са женама и децом који је 19. маја напустио Сарајево, а који је Милорад Улемек Легија, по наређењу Неђа Бошковића и Војске Југославије, зауставио и задржао на Илиџи. Циљ је био да се изврши уцена како би југословенски војници могли на миру да напусте Сарајево, испричао је Ковач за ТВ Фејс.

Својеглав

Ковач каже да су се у то време Караџић и Младић налазили у касарни у Лукавици и да је он отишао тамо и сукобио се с генералом.

– Онако, какав сам био својеглав, долазим и тражим од Радована да се пусти тај конвој. Младић скаче према мени и каже ко сам ја да могу о томе да одлучујем. И долази до сукоба. Радован је тад скочио, али ја нисам зазирао. Тад смо се сукобили, ја сам већ за пиштољ повукао, мало је фалило да дође до буквалног обрачуна између мене и Младића – испричао је Ковач, а на питање да ли је потегао пиштољ, навео је:

– Он није, ја јесам.

Ковач је открио и да је било предлога неких генерала да се направи нека врста пуча да би се разрачунали с Љубишом Беаром, тада начелником безбедности Генералштаба Војске РС, али можда и са Ратком Младићем.

– Било је предлога неких генерала из војске, али то је било већ крај догађаја у Сребреници, а постфестум је до мене дошло, тражили су да направимо неку врсту пуча и да их све побијемо, али ја нисам био спреман да у све то уђем јер би избио грађански рат. Била је једна група генерала у војсци. Хтели су, али нису имали снаге у том моменту можда сви, јер рат није био завршен. Да је завршен, вероватно би свашта било тада – рекао је он и додао да је требало да се „разрачунају с Беаром и још неким, па можда чак и с Младићем“.

Беара подстрекач

Ковач је додао да Караџић није био у тој групи која је могла да буде ликвидирана. Он је казао и да је Беара најодговорнији за дешавања у Сребреници.

– Беара је човек који је директно подстрекач. Нажалост, умро је и жао ми је што се никада нисам могао тог човека да испитујем – рекао је Ковач.

О бившем председнику Србије

МИЛОШЕВИЋ ТРАЖИО ДА ТАЈНО ИСТРАЖУЈЕМ СРЕБРЕНИЦУ

Ковач је рекао да је Јовица Станишић, бивши шеф ДБ, у његовој канцеларији наредио Караџићу и Крајишнику да изађу из пакта са РС Крајином и да их морају пустити да изгубе рат. На питање зашто је РС Крајина пала, а РС није, он је одговорио да је РСК настала вољом Слободана Милошевића и да је тако и нестала.

– Република Српска је имала много већи број људи и имали смо свој идентитет. Сва организација, државна и полицијска, настала је из босанскохерцеговачких структура с тог простора. Нама Милошевић није могао тако да манипулише – казао је он.

Ковач је казао и да је тајно 1995. истраживао догађаје у Сребреници, јер је то било неопходно због Дејтонског споразума:

– То је тражила од мене српска делегација с Милошевићем на челу. Нико од руководства није знао. Морао сам да дам одговоре и дао сам их.

 

Извор: Kurir.rs