Издвајамо Србија

ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ И СРПСКОГ НАРОДА: Сергеј Лавров стигао у Београд

Министар спољних послова Сергеј Лавров почео је данас дводневну посјету Србији. Лаворва је на аеродрому дочекао министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Осим Дачић́а, на…

Министар спољних послова Сергеј Лавров почео је данас дводневну посјету Србији. Лаворва је на аеродрому дочекао министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Осим Дачића, на аеродрому је био и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Лавров ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговараће о политичким и економским темама.

Посјетом се обиљежава 180. годишњицу успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

Лавров ће присуствовати презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве на Врачару, а сутра ће уручутит Орден пријатељства министру спољних послова Србије Ивици Дачићу.

Русија и Србија против наметања избора „с нама или против нас“

„Данас су пред нама велики задаци даљег јачања неисцрпног потенцијала српско-руског партнерства, убијеђени смо да постоје сви неопходни предуслови за испуњење овог задатака, а главни је традиција пријатељства и повјерења која је прошла вишевјековна искушења, оцијенили су шефови српске и руске дипломатије Ивица Дачић и Сергеј Лавров.

„Желимо да наставимо са радом на јачању ове традиције на све могуће начине за добробит садашњих и будућих генерација наших земаља“, поручили су они у тексту поводом 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије“, наводе двојица дипломата у заједничком тексту за Политику и Руску газету.

Министри наводе да су данас односи између Србије и Русије уздигнути на ниво стратешког партнерства, а да се политички дијалог развија динамично, у условима повјерења и разумијевања, редовно и на највишем нивоу.

У тексту се подсјећа да је у децембру прошле године успјешно одржана посјета предсједника Србије Александра Вучића Русији.

Констатује се да се наставља међупарламентарна сарадња, којој су озбиљан подстицај дале посјете Србији предсједнице Савјета Федерације Валентине Матвијенко у новембру 2017. и предсједника Думе Вјачеслава Володина у јуну прошле године.

Јачају садржајни контакти и на релацији спољнополитичких ресора.

„Са задовољством биљежимо позитивну динамику трговинско-економских и војнотехничких веза, успјешну реализацију заједничких пројеката у области енергетике, саобраћаја и културе. Разрађен је чврст уговорно-правни темељ српско-руских односа који се досљедно развија“, оцијенили су они.

Министри истичу да двије земље спроводе самосталну, прагматичну и избалансирану спољну политику, која се ослања на властите националне интересе.

„Притом, одлучни смо у поштовању основних принципа међународних односа садржаних у Повељи УН“, кажу Дачић и Лавров и додају да се двије земље досљедно залажу за превазилажење кључних изазова и пријетњи савременог свијета чврсто се ослањајући на међународно право.

„Наша међусобна сарадња је посебна по узајамном поштовању избора друге стране и узимању у обзир њених интереса. Београд и Москва противе се штетној пракси `или са нама или против нас` која је већ довела до јачања неповјерења и нестабилности на европском континенту“, поручују они.

У тексту министри праве пресјек односа двије земље откако је кнез Милош Обреновић у Крагујевцу 23. фебруара 1838. примио првогх руског конзула Герасима Вашченка што означава и почетак дипломатских односа.

Они, између осталог, подсјећају да су односи између двије земље 1999. године прошли испитивање чврстоће, а да су два свјетска рата пружила више примјера братства по оружју и жртвава на олтару побједе.

 

 

Извор: РТРС / Тањуг