Издвајамо Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ ИМА ПРАВО ДА ВАМ УЗМЕ АУТО У СЛУЧАЈУ РАТА: Дужни сте да се упишете у евиденцију, а неодазивање ће вас скупо коштати!

– Моја искуства из претходних ратова, са посебним акцентом на период бомбардовања 1999. године, показују да људи радо уступали своје аутомобиле јер су знали да ће им војска у случају да им се нешто деси купити нова возила – објашњава наш добро обавештени извор

Паралелно са позивањем младића рођених 2000. године да се упишу у војну евиденцију у најближем центру Министарства одбране свог месног пребивалишта, односно у дипломатско-конзуларним представништвима у случају боравка у иностранству, на снази је и евидентирање наших покретних и непокретних ствари из војног пописа у случају ратног или ванредног стања!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И заиста, више од 90 одсто грађана Војсци Србије доставља документацију о моторним возилима или објектима непокретности које поседују, а многи су у испуњавању обавеза из Закона о војној, радној и материјалној обавези видели и начин да зараде.

– Моја искуства из претходних ратова, са посебним акцентом на период бомбардовања 1999. године, показују да људи радо уступали своје аутомобиле јер су знали да ће им војска у случају да им се нешто деси купити нова возила – објашњава наш добро обавештени извор.

Ипак, портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић за Телеграф каже да је податак о конкретном броју ствари из пописа уведених у евиденцију и распоређених у складу са потребама Војске Србије и других субјеката снага одбране државна тајна, те да не може бити јавно доступан.

– Морам да нагласим да Војска Србије тренутно ништа не узима, него само уписује у евиденцију. Позивамо људе на основу потеба ратних јединица војске, које се стално ажурирају. Тако на пример, нека јединица може да потражује једно теренско моторно возило за превоз до 5 људи. Одмах је јасно да је у питању џип. Затим од МУП добијемо информацију колико је таквих регистрованих возила на територији одређене општине. Када добијемо листинг, бирамо најбоље, најочуваније возило, које по правилу може да буде и камион, утоваривач, приколица, било шта што је потребно јединици у случају рата – објашњава Кривокапић.

Како наглашава, ствари се уступају, користе и враћају уз прописану накнаду за њихово привремено коришћење и накнаду штете у случају оштећења или уништавања за време употребе.

За непокретне ствари накнада за коришћење се утврђује у износу закупнине у време њиховог коришћења, према тржишним ценама у месту у коме се ствар налази.

Накнаду утврђује Влада на предлог министра одбране, и она се исплаћује 45 дана од враћања ствари власнику.

– Накнада може да се исплати и месечно, у случају да је власнику због материјалне обавезе угрожена његова егзистенција или онемогућена привредна делатност. Такође, особи која у ратно време уступа своје возило ил неки други предмет из пописа, плаћају се трошкови превоза, допремања и преузимања у висини одређеној прописима о накнади трошкова државних службеника и намештеника – истиче портпарол министарства одбране.

Кривокапић додаје да постоје и казне за оне који се не одазову или не желе да буду убачени у евиденцију Војске Србије, а своје неизвршење законске обавезе на време не оправдају.

– Прекршајне мере се спроводе и покреће прекршајни поступак само у изузетним случајевима, када се власник ствари не одазове на више узастопних позива – наглашава Кривокапић.

Приватна лица биће кажњена новчаним износом од 10.000 до 50.000 динара, од 20.000 до 50.000 динара и одговорно лице у правном лицу, односно од 300.000 до 1.000.000 динара и правно лице.

 

 

 

Извор: С.И. / Телеграф.рс