Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Ако не направимо компромис са Албанцима, бићемо заглављени на путу ка ЕУ, попут Турске и Македоније

Немачка на правно-обавезујућем споразуму Београда и Приштине инсистира од 2008. године, рекао је председник Србије Александар Вучић

„Инсистирају они на томе од 2008. године, него су вас неки лагали у Србији да они то не траже. Никога нећу да лажем, они то траже. Ни данас нисам говорио да тече мед и млеко. Ми имамо другачије виђење о Косову: Они су признали независност Косова 2008. године“, рекао је Вучић за Прву телевизију након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Неће бити нимало лако, али пробаћемо да нађемо компромис. А шта је то што нећемо имати ако не направимо неку врсту компромиса са Албанцима, што не каже неко? Бићемо заглављени на европском путу попут Турске, Македоније и других земљаља које због политичких спорова заглављене“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће „самом најавом уласка Србије у ЕУ бити повећане директне стране инвестиције“, а у супротном, каже „имаћемо безброј других проблема – правних, економских…“

На питање да ли ћемо трпети санкције уколико се не постигне споразум са Приштином, Вучић је рекао:

„Не бих то назвао санкцијама, али то је природни зид који више не можете да пробијете. Зато сам све време инсистирао на неопходности компромиса и нису ти разговори лаки и не свиђају се све моје идеје немачким домаћинима. Али нисам ја овде дошао на кафу јер кафу не пијем, нити канцеларка Меркел има времена за губљење. Нити сам дошао да видим Берлин“.

Председник Вучић је навео и да су за Србију врата широко отворена.

„Остаје на нама да завршимо многе друге ствари али све то је стоти део проблема са којим се суочавамо када је реч о КиМ“, казао је.

Нагласио је и да би „Немачка волела да Србија има исти однос према Приштини као што има Немачка“ и додао да ће „Немачка тешко да одустане од независности Косова, илузија је то очекивати“.

На питање да ли можемо да добијемо гарнције да ако 2019. године потпишемо тај споразум, да ћемо 2025. сигурно ући у ЕУ, Вућич је рекао:

„Уколико потпишемо тај споразум добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем“.

На питање шта је сада на столу у преговорима са Приштином, Вучић је навео да ће народу о томе говорити почетком априла.

“Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима“, рекао је он.

На наводе о “тајним преговорима“, Вучић наводи да нема ничега тајног.

“Никада се нигде Тачи и ја нисмо састали, а да није под окриљем Европске уније. Некада је то случај у Бриселу, некада на неком другом месту у свету, али увек под заставом ЕУ и са европским посредницима“, рекао је Вучић.

На питање да ли постоји неки позадински канал преговора, на нивоу невладиних организација, изасланика, да се говори о подели, Вучић наводи да о тим стварима не може да говори и да не може да их потврди.

Шта нас онда очекује у априлу и да ли је то можда референдум, Вучић пита а “о чему референдум“.

“Морам да изађем са нечим што Срби морају да разумеју, нешто што је реално и рационално и нешто што ће Срби понешто да добију, и не понешто него нешто значајно. Дакле, то је смисао, ако нема тога не разумем са чиме да идемо на рефрендум. Да прихватамо оно што су нам наметали и оно што нам је наметнуто. Могу да учествујем у прогамирању компромиса, у борби против митолошког пристуопа решавању косовског проблема. Могу да се борим против оних који кажу да је Штимље колевка српске цивилизације, а у Штимљу нема ниједног Србина“, додао је он.

Како је рекао, “ми не знамо да ли бисмо икада ишта могли да добијемо“.

“Ја се здушно залажем за компромис, разумевајући да ће то бити готово немогуће са Албанцима и браним сваку другу позицију која ми не иде у прилог политички јер ја знам да Срби највише воле да чују ’ма то је наша српска територија сто одсто, све је наше до Стамбола’, али ствари се у животу мењају, мапе се у животу мењају. Ми морамо да размишљамо о животу наше деце, о њиховој будућности и када говорим о европском путу не размишљам само о томе, већ размишљам и о томе а какву ћемо ми здравствену заштиту да дамо нашим људима, хоће ли наше жене моћи да дијагностификују рак дојке на време…“, навео је Вучић.

Како је рекао, они који мисле да се “спремио да призна независност…“ – “неће то да се деси“.

“Не морам то милионити пут да говорим. Ја на Косову знам свако српско село, за разлику од оних који се бусају у прса и који би да ми говоре како нешто разумеју о томе. Оду кад је Видовдан на Газиместан, отпевају три песме, викну ’Вучићу педеру’ и то је та љубав према Косову“, рекао је он.

Како каже, чуо је од оца Саве Јањића да су Срби на Косову уплашени да би подела могла да их остави иза границе, те навео да не мисли да је то решење које би требало да се понуди у том тренутку.

“А је л ви мислите да онда и они на северу неће бити додатно уплашени? Да неко хоће да одвоји север – ви кажете плашиће се људи на југу, а данас се не плаше. То није реално, и то треба рећи нашим грађанима. Рекао сам госпођи Меркел – Јесмо ли ми испунили наше обавезе из Бриселског споразума, подсетићу вас, то је регионална полиција, успостављање регионалне полиције на северу, све око цивилне заштите, оно што је веома важно то је правни систем тужиоци и судије – ми смо то урадили. Шта су они урадили, имали су једну обавезу, то је 60 одсто Бриселског споразума па нису то урадили. Да ми то нисмо урадили наша реч се нигде не би поштовала. Мислите да Меркелова случајно каже ’веома ценим радим Александра Вучића’, мислите да то дође од себе“, рекао је он.

На питање да ли Тачију каже шта није спровео, Вучић наглашава да Меркелова каже “бобу боб, а попу поп”.

“Зато је углед Србије неупоредиво већи него неких других, као што видите. Не видим ни ја шта ту могу да урадим, осим да наставим да инсистирам и да се борим за Србију. Она поштује наш рад и због економских реформи и смањења јавног дуга”, додао је Вучић.

О београдским изборима

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је да верује да немачку канцеларку Ангелу Меркел локални избори у Београду не занимају.

„Мислим да наши разговори и значај наших разговора за Србију превазилазе оквире локалних избора у Бору, Аранђеловцу, Београду, било где, иако су ти избори страшно важни за људе који ту живе. Овде је реч о односима Немачке и Србије, о нашој будућности и мој посао као председника је био да бринем о будућности Србије“, рекао је он.

Вучић је рекао и да се нада да ће на београдским изборима победити листа „Зато што волимо Београд – Александар Вучић“.

„Људи у Београду умеју да цене резултате и рад. Да ли остали могу да се скупе заједно или не могу, и да ли ће имати тај један глас више од листе „Зато што волимо Београд“, мислим да ће борба између листе прој један и осталих бити врло неизвесна. Надам се да ћемо победити, а ако изгубимо, честитаћемо нашим противницима. Мислим да ће листа „Зато што волимо Београд“ имати приближно исти број гласова као све остале листе заједно“, рекао је.

Он сматра да ће „ако се друге листе уједине после избора, имати око 30 одсто наших мандата“.

 

 

Извор: Б92 / Прва