Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО НАПРЕДЊАКЕ: Изненада одлучио да се повуче са…

Шеф напредњака рекао да ће водити партију максимално још годину дана, те да се неће кандидовати за још један мандат

Александар Вучић најавио је да ће на месту шефа СНС остати још највише годину дана, чиме ће скратити свој четворогодишњи мандат који је добио 2016. После наредне изборне скупштине, Вучић каже да ће вођење странке препустити некоме другоме, јер не намерава да се кандидује за још један мандат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије и СНС је најавио овакав сценарио када је у емисији „Ћирилица“ објашњавао да његово учешће у предизборној кампањи пред београдске изборе није кршење Устава. Вучић је нагласио да је он председник свих грађана, а да је на страначким скуповима учествовао викендом, и то по сат времена.

– Свакога дана сам на послу бар два или три сата раније од оних који би да ме побеђују и радим још седам сати дуже него они. Председник сам и СНС још неко време. Верујем да је то максимално још годину дана, до следећег конгреса, односно Скупштине СНС. За то време бићу увек спреман да прихватам ударце, али и да одговарам политичким противницима на неистине, лицемерје, лаж и све друго. То ће бити минимум времена који томе посвећујем – рекао је Вучић.

Он је поручио да све грађане третира на једнак начин и да му то не даје за право да буде неко ко неће да се бави политиком уопште.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за Курир каже да ће Вучић и по повлачењу са челне позиције успети да одржи стабилност СНС, али да то не може да траје унедоглед.

– Вучић свакако има у виду некога ко би га наследио, а он би наставио да се ангажује унутар странке и да својим ауторитетом подстиче њено функционисање. Међутим, то је прилично ризичан сценарио. После извесног времена, сигурно би Вучићев ауторитет био мањи и више би се охрабрили они који унутар партије воде фракционашку политику – сматра Анђелковић.

Он отворено каже да Вучић не би требало да напушта кормило СНС.

– Његова је процена колико је то целисходно. Верујем да његов ауторитет може да одржи странку у стабилности и кад он није на њеном челу, али нисам сигуран да је то могуће дугорочно. А да ли ће се предомислити? Па то ће зависити од односа унутар странке. Ако види да су тензије порасле и да могу да угрозе партију, постоје шансе да се предомисли – оцењује наш саговорник.

Међу блиским Вучићевим сарадницима јуче нисмо успели да нађемо ниједног ко би коментарисао његову намеру. Једино је посланик СНС Владимир Ђукановић без задршке рекао да је против тога.

– Одлука је на Вучићу, наравно. Али ја сам био и бићу против тога да се он повуче зато што не видим ко би могао да му буде макар приближна замена – објашњава Ђукановић.

Изборна скупштина СНС

КАКО НАПРЕДЊАЦИ БИРАЈУ ШЕФА

Вучић је у септембру 2012, као једини кандидат, на месту шефа СНС наследио Томислава Николића, који је странку водио од оснивања 2008. Нови четворогодишњи мандат председника СНС добио је у мају 2016, а по свој прилици ће га скратити јер већ за следећу годину најављује изборну страначку скупштину и одустајање од нове кандидатуре. Према Статуту странке, председника СНС бира страначка скупштина, по правилу тајним гласањем, али може и јавним.

 

Извор: Курир / Ивана Кљајић