Србија

ДАЧИЋ ПОБЕСНЕО: Доста јавашлука и лопова! Биће почишћени сви одговорни! Заводимо ред!

Министар спољних послова Ивица Дачић решио је да се обрачуна с лоповлуком у српским амбасадама и конзулатима широм света и поручује да ће сменити све дипломате у чијим се дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) открију малверзације.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Свуда где се утврде неправилности биће смењени сви одговорни. Не сме бити јавашлука и лоповлука по амбасадама, због тога ће морати да одговарају – наглашава шеф дипломатије.

До детаља

Министарство на чијем је челу започело је ванредну контролу свих наших ДКП. Под лупом су пре свега финансије, али и ниво безбедности објеката и особља, квалитет комуникације дипломата с државом пријема и дијаспором и друге ствари.

– Ништа се није проверавало више од 20 година и зато смо одлучили да заведемо ред у нашим ДКП. Формирали смо тим који је задужен за надзор, којим ће бити обухваћене све амбасаде и конзулати – објашњава Дачић.

Овај тим Министарства спољних послова води државни секретар Ивица Тончев, који најављује да после чешљања амбасада у Братислави и Бечу на ред долазе наша представништва у Паризу, Лондону, Мадриду, али и Мароко, Пекинг и друге дестинације изван Европе.

– У тиму који водим су стручњаци из области конзуларних послова, финансија и безбедности. Свако од њих ће се код службеника и дипломата у амбасадама информисати о стању у тим областима, а уз то иде и детаљан обилазак објеката. На крају се за сваки надзор пише детаљан извештај, у којем се предлажу и одређене препоруке, и сви они завршавају код шефа дипломатије – каже Тончев.

Биће и награда

Како наглашава, све неправилности ће бити забележене, а евентуални пропусти рангирани тако да озбиљне санкције прете и шефовима и запосленима у ДКП – од дисциплинских и прекршајних поступака до кривичних пријава.

– Исто тако, дипломате могу и да напредују у каријери, јер ће надзор показати у којим представништвима је беспрекорно организован рад. Те дипломате ће бити похваљене и препоручене за награду – објашњава Тончев.

И треба све да прочешљају

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић поздравља акцију МСП, од које очекује да учврсти дисциплину у овој делатности.

– Све ће да прочешљају, и треба да чешљају. Ово је најава једног европског курса који се заснива на високом професионализму и знању. Садашње руководство МСП је схватило да морају да се ревидирају обручи дипломатије које је поставио ДОС и да се постави рационална дипломатска мрежа – сматра Јовановић.

 

Извор: Kurir.rs