Србија

ДАЧИЋ ПОРУЧИО НЕМАЧКОМ ШЕФУ ДИПЛОМАТИЈЕ: Габријеле, арогантан си! Само сањај да ћемо признати Косово!

Дигао прашину Зигмар Габријел рекао да је „за Србију основни услов за ЕУ прихватање независности Косова“, што је протумачено као заговарање модела две Немачке

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мала турнеја по Балкану шефа немачке дипломатије Зигмара Габријела направила је у Србији велику буру која је на дневни ред донела питање признавања независног Косова.

Габријел је после Београда отишао у Приштину и највишим званичницима пренео немачки предлог правно обавезујућег споразума две стране чија суштина је да Србија прихвати независност Косова. Иако је предлог Берлина саопштен у недореченој дипломатској форми, Габријелова изјава је одмах протумачена као заговарање модела две Немачке.

– Ако Србија жели кретање према ЕУ, владавина права и прихватање независности Косова су основни услови – нагласио је
Габријел.

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић експресно је одбрусио свом немачком колеги.

– То је за нас неприхватљиво. И данас сам на састанку шефова дипломатија ЕУ у Софији јасно позвао све министре из ЕУ да не шаљу такве арогантне поруке. Договор подразумева уважавање интереса обе стране, а не наметање признања. Путуј, Габријеле! Може Габријел да прича шта хоће, али од тога нема ништа. Може само да сања! Он је човек у одласку с функције. Поздравите га и поручите му да прихвати реалност да је садашња влада Немачке у одласку – поручио је Дачић за Курир.

Одговор Канцеларија за КиМ оштро реаговала
ЂУРИЋ: УВРЕДИО СРБЕ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је за Курир да је Габријел баш на Дан државности Србије повредио осећања српског народа на КиМ, када је у Косовској Митровици рекао да је ситуација на северу Косова таква „да не постоји јавна управа, већ да на врху моћи стоје људи из организованог криминала који се чак не либе и да убијају“.

– Није добро за ионако тешку политичку климу квалификовати јавне институције у срединама са српском већином као криминалне и непостојеће, под управом људи спремних да убију, као што је то учинио господин Габријел. Наш народ на КиМ опстао је управо само тамо где постоје те наше институције – одговорио му је Ђурић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је Ројтерсу да за Косово постоји неколико модела, да су најбољи они које би и једни и други тешко прогутали и нагласио да је за прављење компромиса потребно много разговора и много политичке воље у Приштини, али и у Бриселу.

Он је рекао да су признањем Косова сви принципи права „дословце погажени“.

– Од 2008. очекује се од Србије да то прихвати, да „покажемо колико смо велики и да разумемо да смо то све изгубили“ – то све, наравно под знацима навода – али оно што говорим на сваком месту, а нарочито у Бриселу, јесте то да Албанци сматрају Косово својом територијом, а Срби својом, у складу с Уставом Србије – рекао је Вучић.

И премијерка Ана Брнабић је напоменула да гост из Немачке није донео никакав документ у Београд. Како је рекла, правно обавезујући споразум је питање које је у искључивој надлежности српских власти.

– Габријел није донео никакав документ. Разговарали смо о дијалогу Београда и Приштине и нормализацији односа. Србија је прва показала одговорност унутрашњим дијалогом… Нема потребе да било ко доноси било какав документ. Он је нас питао какви су наши планови (за правно обавезујући споразум) – објаснила је Брнабићева.

Шта подразумева модел две Немачке
БИЛАТЕРАЛА БЕЗ АКТА ПРИЗНАЊА

Модел две Немачке у суштини значи успостављање билатералних односа који би се могли остварити без формулације о пуном међународном признању Косова. Од Србије се, дакле, захтева пуна нормализација односа с Косовом, што подразумева уклањање Косова из Устава Србије, јасно дефинисање њене територије, одржавање односа путем дипломатских представника у оба главна града, али без формалног акта признања независности.

 

Извор: Kurir.rs