Издвајамо Србија

ДАЧИЋ УПОЗОРИО: Ако не буде формирана ЗСО, повлачим потпис са Бриселског споразума

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је спреман да повуче свој потпис са бриселског споразума уколико не буде формирана заједница српских општина.…

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је спреман да повуче свој потпис са бриселског споразума уколико не буде формирана заједница српских општина.

„Ја сам потписао бриселски споразум. Никада га не бисмо потписали да у њему главна ствар није била ЗСО. Ако је прошло пет година од потписивања и од тога нема ништа, постављам питање чему онда договорање“, рекао је Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводећи да је чуо и нову варијанту – да ће ЗСО бити дио пакета „правно-обавезујућег споразума“, Дачић је рекао да је то „врхунски безобразлук“.

„Шта значи та формулација? То нико живи не зна. Тумачење да то треба да садржи независност Косова је апсолутно неприхватљиво за нас. То није део услова под којима смо потписали тада бриселски споразум“, истакао је Дачић.

Он је рекао да у Београд може од западних званичника да дође ко год хоће, али да од Србије неће добити признање Косова.

„Не постоји Србин који би то потписао“, рекао је Дачић за београдску ТВ „Хепи“, истакавши да Србија има чисту позицију и да треба да је јасно предочи свима.

Објашњавајући шта је мислио када је рекао да Србија неће због ЕУ извршити харакири, Дачић је навео да није при том говорио о себи, већ о „историјском харакирију“ српског народа и државе, јер Србију из ЕУ „само наговарају“.

„У свим изјавама које иду ка нама, увек се говори о томе да Србија треба да постигне правно-обавезујући споразум, односно да реши проблем Косова пре него што уђе у ЕУ. С друге стране, Косову не говоре то. Што Приштини не кажу да треба да постигне историјски споразум с Београдом?“, каже Дачић.

Он је поставио и питање зашто представници ЕУ не оду у Мадрид „па да њима кажу да не могу да користе европске фондове док не реше проблем Каталоније“.

Дачић је подсјетио да су Словенија и Хрватска постале чланице Уније, а да претходно нису ријешиле свој погранични спор, који и дан данас имају.

„То су двоструки стандарди. Да ли у ЕУ мисле да је наш народ толико сада одушевљен тиме што смо добили ту шаргарепу, а она је и даље негде далеко…“, рекао је Дачић.

Он је поновио да Косово није заокружило независност и никада неће постати чланица УН, а приједлоге који се чују из Приштине да сада Београд треба да каже Русији да Косово пусти у УН, оцијенио је као „понижавајуће и увредљиве“.

„Било би ме срамота да сада после свега што смо постигли, сутра треба да земљама које нису признале независност Косова кажемо – извините, али смо ипак признали Косово“, нагласио је Дачић.

 

 

Извор: СРНА / РТРС