Занимљивости Издвајамо

Ево како да купите викенд кућу као из бајке за 9.000 евра у Србији

Викенд кућу, или брвнару, зависно од прохтева, можете да приуштите у Србији и за 150 евра по квадрату.

Кућа од дрвета, ако се користи „нормално“ или без екстремних ситуација, може трајати 100 или 150 година, што уопште није мало, пише у Хало огласима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дрво је природан и најстарији грађевински материјал и као такво захтева одржавање и негу, али истовремено нуди и одређене квалитете који имају утицај на коначан производ, односно кућу.

Стручњаци су потврдили да дрво, већ својом структуром не тражи да се поставља изолација од других материјала, а са друге стране, у погледу носивости, дрво задовољава све статичке и остале регулативне услове.

Произвођачи који се баве овим послом најчешће користе четинаре: јелу, смреку или бор. Монтира се за пар дана, а за израду је потребно мање од два месеца у просеку.

Предност дрвета је и што оно “дише”, па то у пракси значи да „пропушта ваздух“ у оба смера и реагује са влагом из ваздуха.

Предност дрвених зидова, односно зидова од балвана је и та што они, по принципу саморегулације, упијају вишак влаге из ваздуха у просторији. Уједно отпуштају ту влагу када је ваздух незасићен.

То вам даје један нови квалитет живота и боравка у тим просторијама, јер ваздух у њима никада није ни превише сув, ни превише влажан.

Једна од главних особина је што је дрво неколико пута бољи изолатор од цигле, а 15 пута бољи изолатор од бетона и много пута је лакше од бетона. Дрво дебљине три центиметра има топлотну изолацију као 45 центиметара бетона или 18 центиметара цигле.

То значи да у оваквој кући може да се рачуна на мање рачуне за грејање. Оне су, када се подвуче црта, јефтиније за одржавање, па се користи мала количина енергије и лети, када је потребно хлађење.

Кључ у руке можете добити већ за око два месеца, јер за такве кућице то је оптимално време израде и монтаже. Тачније, око два месеца траје обрада и израда материјала, а монтажа десетак дана, можда и мање.

Квадрат дрвене куће кошта од 150 до око 200 евра, а то значи да за кућу од 60 квадрата треба издвојити 9.000 евра. Најбоље од свега је што, они који су заинтересовани за брвнаре, могу сами и да их дизајнирају.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Б92