Издвајамо Србија

ЗАПАДНОЈ СРБИЈИ ПРЕТИ КАТАСТРОФА: У Лозници се налази еколошка ТЕМПИРАНА БОМБА, која само што није пукла!

У затвореној фабрици ХК „Вискоза“ без заштите стоје опасне хемикалије, као и отровно, запаљиво и експлозивно сумпорно једињење, од чијег ослобађања стрепе мештани

Затворена фабрика ХК „Вискоза“ у Лозници пуна је опасног отпада који већ десет година угрожава здравље грађана и представља темпирану бомбу за животну средину!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су догађаји у фабрици већ неколико пута упозоравали на могуће катастрофе: паљење 2008. и цурење амонијака 2013. због покушаја крађе вентила, надлежни нису предузели озбиљне кораке да спрече даље угрожавање људи и животне средине, тврде мештани ове општине.

Тренутно, у фабрици „Вискоза“ има 1.500 кубика воде контанимиране угљен-дисулфидом (ЦС2), 300 кубика црног луга, 15 тона мазута и 20 кубика фурфурала, показују подаци Агенције за лиценцирање стечајних управника, која је надлежна за ову пропалу државну фирму.

– У време престанка производње 2005. у фабрици је остало 550 тона ЦС2 и тек кад је крајем 2008. горела „Вискоза“, почела је прича о измештању најопасније преостале хемикалије, сумпорног једињења које је отровно, запаљиво и експлозивно при додиру с ваздухом, а делује на нервно ткиво, мозак и периферни нервни систем. Уместо да га одмах уклоне, отпад стоји у Лозници више од целе деценије и непрестано трује грађане – жале се Лозничани за Курир.

Некадашњи радник „Вискозе“ Миливоје Трифуновић каже да је за све ове године много отрова већ завршило у земљи и ваздуху.

– Ова фабрика слика је опште небриге и пропале приватизације и на све то у њој још има опасних материја. Шта ће бити са огромним простором на којем се налази „Вискоза“ нико не каже, али неко ће морати да уклони оне рушевине и плати деконтаминацију. Ко зна шта је већ отишло у земљу и ваздух – каже Трифуновић.

Министар Горан Триван

СПРЕЧИЋЕМО ЗЛОЧИН ПРЕМА ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ

Влада Србије је спремна да спречи сваку врсту злочина према животној средини, рекао је јуче министар за заштиту животне средине Горан Триван:

– Одлучни смо да тај криминал више не може да се дешава. Више се не сме догађати драстично загађење животне средине закопавањем опасног отпада. Србија није чиста, а за то смо искључиви кривци ми, нема их на другој страни. Наша земља заостаје 25 година за развијеним земљама и оно што смо упропастили за 40-50 година сада треба да исправимо.

 

Извор: Курир / Тихомир Илић