Регион Србија

КОЛИНДА: Нема проблема који Вучић и ја не можемо решити!

Фото: Јутјуб

Не кријемо разлике, али имамо одговорност за мир и сарадњу, поручила је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић говорећи о разговорима с председником Србије Александром Вучићем

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватска и Србија имају иза себе тешку прошлост, али исто тако имају и одговорност за изградњу нове архитектуре мира и сарадње на југоистоку Европе, поручила је председница Хрватске уверена да две земље могу да граде добросуседске односе.

У интервјуу за ријечки Нови лист, Грабар Китаровић истиче да је током посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, по свим питањима, која су препозната као кључна и с једне и с друге стране, остварен помак.

– Председник Вучић и ја свесни смо наших разлика у погледима и ставовима. Њих не кријемо, то смо јасно и рекли током изјава за медије у понедељак. Но, исто тако, као шефови наших држава, директно бирани од грађана, свесни смо и наше одговорности, посебно према младим нараштајима, у изградњи трајног мира на овим просторима – рекла је Грабар Китаровић.

Уверена је, каже, да Хрватска и Србија могу градити добросуседске односе, и то држећи се пута који су обе државе заједнички утрле Атинском декларацијом и Споразумом о нормализацији односа.

Прошлост се не сме заборавити

Грабар Китаровић напомиње да се прошлост неће и не сме заборавити, али и указује да је време да се прошлост препусти историчарима.

– Као политичари и државници желимо да идемо напред и гледамо у будућност. Кључно је почети градити разумевање и поверење, корак по корак, ма како малим се он чинио. Ако постигнемо о таквом новом приступу истинско разумевање, на свим одговарајућим нивоима, онда сам уверена да нема проблема који не можемо решити – истиче она.

Како упозорава, то се сигурно не може догодити преко ноћи, али је, наглашава, потребно кренути – макар и малим корацима.

– Та нас је логика водила и када смо потписали Суботичку декларацију у јуну 2016. А наставили смо је и нашим разговорима и договореним помацима током овонедељне посете председника Вучића. По свим питањима која смо препознали као кључна и с једне и с друге стране остварен је помак. Очекујем да ћемо наставити тим путем – рекла је председница Хрватске.

У коментару на протесте у Загребу поводом дводневне Вучићеве посете, каже да у тим протестима нису учествовале ни удовице хрватских ветерана, ни хрватски ветерани, већ „појединци с рубова политицког спектра који не прихватају процес дијалога и, у крајњој линији, па макар и у уверењу да бране хрватске интересе, чине штету Хрватској“.

О несталима

Осврнувши се на решавање питања несталих, каже да је процес тражења несталих дошао до тачке када се може даље покренути само снажном политичком вољом.

– Стога сам у вези с питањем несталих, као битног хуманитарног питања, с председником Вучићем договорила наше лично залагање за убрзање решавања овог питања – рекла је председница.

Као веома важан договор, истакла је да ће наредне седмице председник Вучић примити представнике удружења породица несталих хрватских ветерана, а договорено је, каже, и да се председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов следеће недеље састане с Вучићем ради разговора о конкретним питањима од интереса за хрватску мањину.

Како је Грабар Китаровић истакла, након више година потпуног застоја у решавању отворених питања, постигнути су битни помаци.

Хрватска председника поручује и да њена земља жели да подржи Србију у остваривању перспективе уласка у ЕУ до 2025. године, како преношењем свог искуства из процеса приступања, тако и спремношћу за решавање отворених питања које Србија, каже, пре тога мора затворити кроз нови стратешки приступ ЕУ.

– На крају посете, председник Вучић позвао ме је у узвратну посету. Та посета би требало да донесе даљње помаке по свим кључним питањима – закључила је председница Хрватске.

 

Извор: Tanjug