Издвајамо Регион

КО ЈЕ НАПАДАЧ НА АМЕРИЧКУ АМБАСАДУ У ПОДГОРИЦИ: Јауковић је награђен медаљом за заслуге у областима одбране СРЈ 1999.

  Полиција у Подгорици претреса више локација особа повезаних са Далибором Јауковићем (43), осумњиченим да је бацио бомбу у двориште америчке амбасаде и потом погинуо…

Полиција у Подгорици претреса више локација особа повезаних са Далибором Јауковићем (43), осумњиченим да је бацио бомбу у двориште америчке амбасаде и потом погинуо у другој експлозији.

Полиција те локације претреса у циљу разјашњења свих околности тог случаја, речено је „Вијестима“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногорска полиција потврдила је у четвртак да је бивши војник Војске СРЈ Далибор Јауковић бацио бомбу на Амбасаду САД у Подгорици, а потом извршио самоубиство, пренела је Телевизија Црне Горе.

Међутим, подгорички портал Аналитика пренео је да није реч о самоубиству него о несрећном случају и да је Јауковић након што је бацио прву бомбу хтео да баци и другу, али се спотакао, бомба је експлодирала и на месту га убила.

Како је саопштено, прелиминарни налази указују да је Јауковић починио самоубиство, али се то, за сада, не зна са сигурношћу.

С обзиром да се, како је истрага утврдила, ради о зависнику од психоактивних супстанци и особи која је имала констатоване душевне поремећаје, истражитељи испитују све опције: да је Јауковић свесно себи одузео живот или да је неспретно руковао другом бомбом и тако настрадао, навео је портал.

Амбасада САД саопштила је да нема индиција да је напад део неке продужене претње, као и да се истрага мотива наводног нападача наставља.

Портпаролка америчког Стејт департмента Хедер Науерт је поводом напада изјавила да амбасада САД у Подгорици блиско сарађује са полицијом у погледу напада који се догодио у ноћи између среде и четвртка.

Помоћник директора Управе полиције за сектор криминалистичке полиције Енис Баковић је рекао да се у сарадњи са ФБИ врши провера налога на друштвеним мрежама које је Јауковић користио, као и да полиција предузима мере у провери да ли је Јауковић радио сам или је имао саучеснике, као и који су мотиви његовог напада.

На Јауковићевом фејсбук профилу се може видети да је награђен медаљом за заслуге у областима одбране и безбедности СРЈ 1999. године за „изузетно залагање у обављању дужности и извршавању задатака у одбрани и безбедности отаџбине“.

Јауковић се писмом опростио од породице

„Побједа“ пише да су претресом стана Драгана Јауковића међу личним стварима пронађене белешке на шест страна, исписане рукописом.

У подужем писму Јауковић, између осталог, моли породицу и рођаке да „му опросте због онога што ће урадити“ и описује своје личне и политичке ставове.

У првим реакцијама истражитељи сматрају да је реч о својеврсној опоруци, опроштајном писму које уобичавају да оставе људи спремни да себи одузму живот, преноси РТЦГ.

Писмо ће вештачити форензичари, али ће га детаљно анализирати и профајлери: уколико се покаже аутентичним, биће то јасан траг истражитељима.

Интензивном истрагом реконструисано је кретање и понашање Далибора Јауковића непосредно пре напада који се догодио у ноћи између среде и четвртка.

Како Побједа сазнаје, Јауковић се кретао из правца Спортског центра према раскрсници, код семафора је прешао пешачки прелаз Улице Ивана Муилутиновића, потом Булевар револуције и ступио на тротоар код ограде дворишта Амбасаде, одакле је бацио бомбу.

Прешао је потом Улицу Џона Џексона и на земљаном терену преко улице активирао другу бомбу.

Детаљном претрагом терена нису нађени затварачи ручних бомби, што истражитеље наводи на закључак да је Јауковић у џеповима јакне рукама држао бомбе спремне за активирање.

Према сазнањима Побједе, надзорне камере постављене код Амбасаде САД могле су да сниме бацање прве бомбе и истрага ће прецизно утврдити да ли је затварач бомбе био раније извађен.

Званичне податке није могуће у интересу истраге добити, али стручњаци које је Побједа контактирала сматрају да је опсег надзорних камера такав да се није могао снимити сам чин активирања друге направе.

 

 

Извор: Тањуг