Издвајамо Србија

ЛАВРОВ ЗАГРМЕО: Ако САД буду укључене у дијалог Београда и Приштине, СТИЖЕМО И МИ!

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да су Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу.

Како је рекао, Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са евроазијским савезом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, казао да Русија не тражи од Србије да престане да има било какве контакте са било ким у свету.

“Увек смо били за то да партнери имају слободу избора и развијају своје политичке везе“, поручио је он.

Лавров је, указујући да Србија сарађује са НАТО-ом, али и Савезом за колетивну безбедност, нагласио да статус неутралности Србије јесте један до најважнијих фактора стабилности на Балкану.

Рекао је да се осећа у Србији као код куће, а да 180 година од успостављања дипломатских односа представља прилику да се размотри реализација договора које су председници Вучић и Владимир Путин договорили током бројних контаката.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да његова земља неће стајати по страни ако САД буду укључене у дијалог Београда и Приштине и ако добије позив из Србије да се укључи.

Он је навео да ЕУ мора да предузме додатне кораке како би оправдала поверење које је добила посредујући у дијалогу.

“Ми ћемо саслушати мишљење Србије. Ако у дијалог буду позване САД и ако Србија позове Русију, ми нећемо остати по страни“”, казао је Лавров.

Статистика може да буде различита, али апсолутно је јасно да робна размена стално расте и премашује две милијарде долара.

Казао је да везе два народа датирају далеко пре успосатвљања дипломатских односа, и то су духовне и верске везе.

Лавров је најавио да ће сутра присуствовати церемонији предаје мозаика храму Светог Саве, што је од посебног значаја по духовне односе.

Према његовим речима, оба народа ће наставити да се боре за право хришћана.

 

Извор: Тањуг