Издвајамо Русија

ЛАВРОВ ОТКРИО: Великом српском пријатељу Чуркину поклоњено парче земље у Републици Српској

Некадашњи стални представник Русије у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин дао је огроман допринос у обезбеђивању права Републике Српске, где су му чак поклонили и парче земље, испричао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у филму Сергеја Бриљева „Чуркин“, који је приказан на телевизији „Русија 1“.

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

„Он је дао огроман допринос решавању кризе на Балкану и обезбеђивању легитимних права Републике Српске“, рекао је Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Чак су му поклонили комад земље у Републици Српској, мислим да он тамо никад није био“, истакао је министар.

Пријатељ руског дипломате, глумац Борис Токарев, испричао је да је Чуркинов рад имао много преломних тренутака из којих је он увек излазио као победник. „Да узмемо српску историју, када је отишао на место које су могли да бомбардују и тамо одржао конференцију за штампу. Он је, једноставно, собом штитио то место“, рекао је Токарев.

Чуркин је изненада преминуо 20. фебруара 2017, дан пре свог 65. рођендана. Од 8. априла 2006. године био је стални представник Русије у Уједињеним нацијама у Њујорку, био је представник Русије у Савету безбедности УН. Филм о Чуркину објављен је уочи годишњице смрти овог дипломате.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com