Издвајамо Свет

МАКРОН У ПРОБЛЕМУ – ДИГЛА СЕ КОРЗИКА: Протести за већу аутономију од Париза

На Корзици је данас, три дана уочи посете председника Француске Емануела Макрона том француском острву у Медитерану, одржан протест чији учесници траже већу аутономију региона.

Фото: Јутјуб

На протестном маршу учествовало је више хиљада националиста, студената, представника синдиката.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новоизабрани лидери на Корзици надају се да ће данашњи скуп подстаћи нове разговоре са владом у Паризу и ослобађање корзиканских затвореника који су у затворима у Француској.

Корзикански националисти су у децембру победили на изборима за нову регионалну скупштину остављајући иза себе Макронове центристе и традиционалне партије.

Они желе да Корзика има већу аутономију од Париза, али за разлику од Каталоније у Шпанији, не траже пуну независност, преноси АП.

Такође желе да корзикански језик добије званичан статус на острву, као и да се забрани куповина поседа на Корзици свима који ту не живе.

Влада Француске наговестила је да је спремна за неке промене у односу са Корзиком, али министри су одбили већину симболичних захтева — као што је онај о језику.

Председник Извршног савета Корзике Жил Симеони јуче је упозорио да се Француска игра ватром тиме што одбија захтеве за већу аутономију Корзике.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com