Свет Србија

МИСИЈА УХАПШЕНОГ АМЕРИЧКОГ МАРИНЦА: Дошао у Србију да убије амбасадора

Бивши амерички маринац Данијел Корбет, који је 31. јануара ухапшен у Београду, имао је задатак да ликвидира амбасадора једне блискоисточне земље (позната редакцији), ексклузивно сазнаје Српски телеграф од извора у српским обавештајним службама.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На тај начин Американци би једним ударцем убили две муве: изазвали би хаос у Србији и ставили нашу земљу у стање трајне нестабилности, с обзиром на то да би након убиства амбасадора било готово немогуће избећи освету радикалних исламиста и терористичке нападе.

– Наша оперативна сазнања су показала да је припадник америчких Фока, јединице која је хапсила Бин Ладена, дошао у Београд са конкретним задатком да убије амбасадора. После тога ништа више не би било исто, тај трагични догађај био би коришћен за ширење хаоса и страха у нашој земљи, Србија би се аутоматски нашла на мети терориста, а и тој земљи, чији би амбасадор био ликвидиран, била би послата јасна и сурова порука Вашингтона – објашњава наш саговорник.

Бивши безбедњак Божидар Спасић подсећа да је један амбасадор већ убијен у Београду.

– Један курдски терориста је својевремено у центру Београда убио турског амбасадора и ухваћен је захваљујући грађанима и благовременој реакцији наше полиције. Да није ухваћен, Турци би нас оптужили да смо ми то организовали, што би се после користило за уцењивање земље. Тако би било и у овом случају, постављали би нам разне ултиматуме – наводи Спасић.

Да подсетимо, убиство турског амбасадора Галипа Балкара догодило се 9. марта 1983. Атентатори су били Јермени Харучион Крикор Левонијан (23) и две године млади Рафи Александер ел Бекијан.

ГАЛИЈАШЕВИЋ: ОЧЕКИВАНО

Како додаје, након атентата Србија би била много лакша мета и за уцене везане за Косово, односе са Русијом…

Српски телеграф контактирао је јуче и са представницима амбасаде чији је највиши званичник био на мети Корбета, али до затварања овог броја нисмо добили одговоре на наша веома конкретна питања.

Три месеца притвора
Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду у четвртак је одбило жалбу Корбетовог браниоца. Тиме је остало на снази решење о тромесечном притвору за Американца.

Стручњаци за безбедност у овом сценарију и те како препознају амерички рецепт. Џевад Галијашевић уверен је да би овакав догађај био искоришћен против Србије на најгори могући начин.

Циљ Американаца је да застраше Србију до максимума, да направе од ње нову мету исламиста и тако је коначно одвоје од Русије
Џевад Галијашевић

– Никад конкретна мета није само одређена личност, већ је циљ и ширење хаоса, страха, безумља и деструкције. То јесу Американци, па ако су имали за циљ да по мојим претпоставкама убију неког високог дипломату из Сирије или Катара, са којим су напрасно захладнели односи, постоји и шири циљ, а то је у овом случају да застраше Србију – каже Галијашевић за наш лист.

Циљеви
1. Изазивање хаоса у Србији

2. Стављање наше земље на мету исламиста

3. Брутална порука Вашингтона амбасадоровој земљи

НИЦОВИЋ: ТРЕЋИ АДУТ

Бивши шеф полиције Марко Ницовић додаје да за такве прљаве акције Американци по правилу шаљу своје бивше оперативце.

– Ти људи, који су бивши припадници најобученијих јединица, користе се као слободни стрелци за прљаве операције. Американци се онда перу, кажу да немају ништа са њим и да је он само бивши припадник Фока, а заправо су преко њега урадили посао. Тако би добили још једну батину у својим рукама којом би могли да нас притискају. Поред паљења амбасаде и случаја браће Битићи, ово би могао да буде трећи амерички адут против Србије – закључује Ницовић.

Ко је Дејвид Корбет

– Био је припадник елитне јединице америчких маринаца познате као Фоке
– Учествовао у акцијама у Ираку и Авганистану, као и лову на Бин Ладена
– Припадници Фока спроводе тајне операције, има их око стотинак, а база им је у Вирџнији
– Запослен у фирми „Рејвен милитари“, чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона
– Бивше и садашње фоке сарађују са америчким обавештајцима широм света, па их зову и преторијанска гарда ЦИА

АУТОР: Јелена ЈЕЛОВАЦ

 

Извор: republika.rs