Србија

НАТО АДМИРАЛ „ОПОВРГАО“ ВУЛИНА: Србија домаћин „НАТО вежби“!? (ВИДЕО)

ВАШИНГТОН / БЕОГРАД – Командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу Џејмс Фого рекао је у разговору за Н1 да НАТО прихвата одлучност Србије да остане неутрална, али је између осталог споменуо и то да је Србија домаћин војних вежби „REGEX“ у октобру 2018. године и окарактерисао предстојећу вежбу „REGEX“ као НАТО вежбу, док је министар одбране Александар Вулин, пре неколико месеци, изјавио да није у питању НАТО вежба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вулин је у августу 2017. рекао да „РЕГЕX 2018“ није НАТО вежба, већ да је то регионална иницијатива која постоји од 2013. године.

„До сада се та регионална иницијатива спроводила у Турској, БиХ, Грчкој, Јордану, а идуће године ће бити код нас. То је командно-штабна вежба која ће бити подржана одредјеним рачунарским симулацијама, и то су вежбе које су се и раније одржавале на простору наше земље. Прва вежба таквог типа урађена је 2010. године. Ово није НАТО вежба, већ регионална иницијатива и ништа друго“, рекао је Вулин, пренео је Танјуг.

Међутим, адмирал Фого не само да јасно каже да је у питању „вежба за НАТО“, већ образлаже и појашњава да је циљ те НАТО вежбе упознати Војску Србије са војним доктринама, оперативним процесима и начинима деловања НАТО алијансе.

Погледајте шта адмирал Фого све каже о вежби „REGEX“ (клип је премотан на 07:56):

Извор: ЗДЕС / Комерсант.рс