Србија

НАТО генерал открио оно о чему се не говори: Ево ко из српске власти жели сарадњу са њима

Командант здружених снага НАТО-а у Напуљу, адмирал Џејмс Фого, рекао је да иако Србија не жели да се придружи НАТО-у, међусобна сарадња је јака и стабилна. Додао је да председник Србије Александар Вучић предводи европске интеграције и сарадњу са НАТО-ом, те да му жели успех у томе.

Фого је, у интервјуу порталу Јуропијен Вестерн Балканс и Тањугу, истакао да је питање присуства НАТО трупа на Косову и Метохији током 2018. и у блиској будућности политичко питање, а тамо се тренутно налази око 4.000 војника, који су способни да осигурају безбедност и сигурност. „Било која промена обима присуства НАТО снага је условно питање“, рекао је Фого.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фого је истакао да, уколико буде настављен напредак у дијалогу Београда и Приштине и буде остварена добра воља двеју страна, а институције и правосудни органи у Приштини наставе пут ка демократизацији и полицијске и безбедносне снаге наставе да напредују, то ће, како је изразио наду, једнога дана омогућити Београду и Приштини да мирно егзистирају у региону.

„Још нисмо стигли до те тачке и ове године, према мом мишљењу, обим снага Алијансе остаће исти да бисмо могли на наставимо мисију коју спроводимо већ 18 година“, рекао је Фого и додао да би желео да види присуство НАТО-а у региону више као мисију ради спречавања проблема.

Према његовим речима, три члана његове команде из Напуља налазе се у Србији поред њега и сарађују са начелником Генералштаба, министром одбране и министром спољних послова Србије. Тројица чланова команде планирају РЕГЕКС вежбе, регионале вежбе које ће се ове године у октобру одржати у Србији у сарадњи са НАТО-ом и командом у Напуљу.

Поред тога, како је рекао, планирано је неколико конференција током године, а циљ РЕГЕКС-а је да научи партнере НАТО-а о њеним процедурама и доктрини у ситуацијама у реалним условима – хуманитарној помоћи, помоћи у ванредним ситуацијама и прекоморским операцијама од почетка до краја.

„НАТО и Војска Србије много научили једни од других“

Фого је рекао да је НАТО много тога научио о Војсци Србије и обрнуто, како једини и други приступају војним операцијама и како могу боље да разумеју једни друге, што је постигнуто и током једнонедељне вежбе српског 63. ваздушног батаљона Војске Србије и припадника НАТО-а. Србија је пружила и велику помоћ НАТО-у одлуком да волонтерски доведе припаднике ирачких снага у Ниш и обучи их како да раде лекарску тријажу и лече војнике са отвореним ранама на отвореном током оружаних сукоба.

„То ће све допринети здравом партнерству које неопходно не захтева да Србија постане пуноправна чланица НАТО-а“, рекао је командант здружених снага НАТО-а у Напуљу, адмирал Џејмс Фого. Према његовим речима, један од изузетно успешних билатералних односа између САД и Србије остварује се кроз програм државног партнерства Србије и Охаја кроз обуку, стварање веза и пријатељства.

„Мислим да нас чека лепа будућност у наставку сарадње на тим пољима“, рекао је Фого и додао да ово није први пут да борави у Беогрду, већ његова трећа или четврта посета јер је упознат са ситуацијом на Балкану још од 2003/2004. године, када је у Пентагону студирао о региону Балкана и постао експерт за тај регион. Што се тиче осталих земаља у региону, Фого је рекао да чланство Црне Горе позитивно делује на безбедност региона, да је Македонија направила велики напредак, док се Босна и Херцеговина креће у добром правцу.

 

Извор: Rts.rs