Издвајамо Свет

НОВИ ПОРАЗ ПЕНТАГОНА: Руски С-400 победио амерички Патриот у „бици” за Ирак

Руски противваздушни ракетни системи С-400 „Тријумф” потребни су Ираку за заштиту џамија и светих места од ваздушних напада терориста, изјавио је председник одбора за одбрану и безбедност ирачког парламента Хаким ел Зимили.

„Тероризам држи на нишану нашу земљу, где се налази велики број светих места за сваког Ирачанина. Постоје подаци који указују на то да би терористи могли да искористе летелице за напад на наше светиње, што изазива узнемиреност у земљи, као што се догодило после напада на светиње у Самари”, рекао је ирачки званичник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, шеф одбора за одбрану и безбедност ирачког парламента истакао је да Сједињене Државе не желе да наоружају ирачку војску и да јој на располагање ставе савремене противваздушне системе за квалитетну заштиту ваздушног простора.

„Зато Ирак мора да поседује такве системе. И ми имамо право да их набавимо”, истакао је он.

20. фебруара арапски медији су објавили информацију о томе да ирачка делегација одлази у Москву како би са руском страном размотрила питање набавке система С-400 „Тријумф”. Као један од аргумената у корист набавке овог наоружања објављено је да Ирак не жели да заостаје за суседним земљама које поседују нове системе противваздушне одбране, као и да жели да обезбеди максималну могућу заштиту своје територије и својих ваздухопловних база од ваздушних напада.

Намера ирачке војске да набави С-400 изазвала је велику забринутост у САД. Званична представница Стејт департмента Хизер Науерт упозорила је Багдад и друге земље на могуће последице у вези са усвајањем закона „О борби против непријатеља Америке путем санкција”. Међутим, Ирак наставља да води преговоре са Русијом и одбија да купи амерички систем Patriot.

Противваздушни ракетни систем „Тријумф” у стању је да на удаљености до 400 километара обара аеродинамичке циљеве, а у домету до 60 километара балистичке циљеве који се крећу брзином до 4,8 километара у секунди. Сваки систем може истовремено да гађа највише 36 циљева помоћу 72 ракете. Притом сваки систем С-400 може да управља мрежом противваздушних ракетних система различитих типова (С-400, С-300, Панцир-С1, Тор-М1), координирајући под својим вођством на десетине лансирних система са стотинама ракета.

 

 

Извор: rs.rbth.com