Издвајамо Србија

ОБРАДОВИЋ: Србији ће сванути кад неколико стотина из државног апарата заврши на робији

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

БИВШИ Вучићев министар Велимир Илић је на суду сведочио да никада није изјавио да је отац лидера једне политичке организације као грађевински инспектор узимао мито да не би рушио грађевинске објекте без дозволе и да је тако финансирао странку свога сина.

Судија Основног суда у Чачку, Славица Карличић, написала је у пресуди на основу тужбе грађевинског инспектора за увреду части да ју је Велимир Илић уверио да говори истину, иако постоје изјаве новинара којима је то рекао и аудио-снимци Илићеве изјаве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овде није највећи проблем то што је један политичар и бивши министар лажно сведочио на суду, већ што судска мафија у Основном суду у Чачку и Апелационом суду у Крагујевцу то подржава.

На другој страни, Први основни суд у Београду штити Вучићевог кума Николу Петровића од јавности и кажњава једног опозиционог лидера за критику једног од најмоћнијих људи у Србији. Постати директор државног предузећа „Електромрежа Србије само зато што си Вучићев кум, а пре и после тог директорског мандата у власништву имати приватне фирме из исте електроенергетске бранше – класичан је сукоб интереса и трговина утицајем.

Када то кажете у јавности, када поставите питање шта то значи – бивате судски кажњени. Када је част и углед Вучићевог кума у питању, судије брзо реагују, иако он не може бити судски заштићен од јавне критике, док им је за суђење Вучићевом министру било потребно пет година, да би на крају прихватили његово лажно сведочење.

Овде није проблем што су корумпиране судије у два случаја пресудиле у корист Вучићевог кума или Велимира Илића, већ је суштина у томе што тако увек раде.

Због таквог деловања српског правосуђа испада да они који су одговорни за лоповлук у Србији никада не одговарају пред законом.

Већ 30 година траје уништавање домаћих државних фирми, банака, пољопривредно-индустријских комбината, јавних предузећа – и нико није одговоран.

У затворима Србије на вишегодишњој робији на основу правоснажне пресуде – не налази се ниједан политичар или тајкун који нас је ојадио у последњих неколико деценија. То није одговорност само оних који су на власти и који раде за интересе политичке мафије.

Да би одговорни спровели намештене тендере и друге крађе народних пара и потом избегли кривичну одговорност – неко у свему томе мора да им помаже и да их заштити: неки државни службеници, неки људи из полиције и правосуђа, неки људи из банака и медија…

Да би политичка мафија задржала свој утицај без обзира на смењивост власти – она мора да има своје људе у комплетном државном апарату. За политичку мафију, која наставља да пљачка овај народ и државу без обзира на промену политичара на власти, кључни су „њихови људиˮ у јавној управи.

Да ли би мафијаши могли било шта да опосле да на платном списку немају своје полицајце, тужиоце, судије, политичаре, медије, банкаре… Ко штити политичку мафију од кривичног гоњења?

Када бисмо данас сменили све јавне тужиоце и судије у Србији вероватно бисмо се огрешили о мали број њих. Систем је до те мере корумпиран да овде не помаже само промена власти – овде мора да се мења цео систем који омогућава криминал и корупцију.

Када њих неколико стотина заврши на робији – видећете како ће у Србији да се смање криминал и корупција.

Двери су једина политичка организација која се усудила да удари у срце корумпираног система власти у Србији, свесни да у Србији неће бити политичких промена док не победимо политичку мафију која нас је опљачкала и уништила наше животе.

 

(Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери)