Србија

ОВАКО ЈЕ МИЛОШЕВИЋ СЛОМИО МЕСИЋА У ХАГУ: Хрватски председник никад није био овако понижен! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Вербални окршај између Слободана Милошевића и Стипе Месића, тада актуелног председника Хрватске, који се 1.октобра 2002 године појавио у судници Хашког трибунала, као један од првих јавних сведока, и даље диже прашину.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Месић је на почетку свога сведочења оптужио је бившег председника Србије и Југославије Милошевића да је он одговоран за распад бивше СФРЈ.

„Уверен сам да Милошевићу није одговарала никаква Југославија ни федеративна ни конфедеративна. Њега је занимала велика Србија, која би била створена на рушевинама Југославије, рекао је описујући како је вођа книнских Срба Милан Бабић, након консултација у Београду са Милошевићем, забранио председницима српских општина сваку комуникацију с Месићем, који је тада био хрватски премијер.

Месић је сведочење почео описујући процес нарушавања равнотеже у бившој СФРЈ, укидањем аутономије Косова и Војводине. Упитан о говору Милошевића на Газиместану, рекао је како је оптужени тада најавио могућност оружаних битака.

Описујући свој први сусрет с Милошевићем у Београду, на којем је био присутан и бивши хрватски председник Фрањо Туђман, Месић је рекао како је уз Косово тема разговора била и распад Југославије.

Једна од најслабијих тачака Стипе Месића у вербалном суочавању са Слободаном Милошевићем била је полемика у вези са његовим разлазом са Фрањом Туђманом, ХДЗ и тадашњом хрватском политиком, у пролеће 1994. године.

Месиц је одговарајући на питања Милошевића навео да је Туђмана напустио због неслагања с идејом поделе БиХ, због његове неспремности да стане на крај пљачкању и „тајкунизацији“ Хрватске и због Туђманове несклоности праву и правној држави.

Аналитичари су испитивање Месића од стране Слободана Милошевића, оценили као огромну вербалну победу бившег председника Србије и Југославије. Хрватска јавност жестоко је осудила Месићеву неспремност, тумачећи то као велико угрожавање „новије хрватске историје“.

Како је изгледао окршај Месића и Милошевића у целости погледајте овде:

 

Извор: Kurir.rs