Србија

ОВО ЈЕ НАЈМРАЧНИЈА ТАЈНА 5. ОКТОБРА: ДОС хтео Милошевића да склони у Москву!

Влада ДОС покушала је да спасе бившег председника СРЈ Слободана Милошевића исте ноћи када га је свргла с власти, октобра 2000., понудивши му да га склоне у Москву, где му „нико не би могао ништа“!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После пуних 16 година заташкавања, ова најмрачнија тајна 5. октобра коначно је откривена, а о свим детаљима овог „тајног дила“, ко су били преговарачи и која је у свему томе била улога великих сила за Курир ексклузивно сведочи Ивица Дачић, тада портпарол СПС.

Иако је народ био жељан правде коју му је ДОС обећао, тврдећи да ће Милошевић и његова породица одговарати пред судом за сва наводна недела која су починили, челници нове власти у тајности су преговарали са бившим председником СРЈ и са Русијом!

Одбио понуду

– У данима после 5. октобра, пети на шести, седми октобар, дошло је и до разговора у којима су у име СПС учествовали Зоран Баки Анђелковић и Миломир Минић. Састанак је омогућио Слободан Јовановић (шеф београдског СПС током деведесетих година). Представник ДОС био је Небојша Човић. Једна од понуда ДОС, односно предлог, био је да му, уколико се Милошевић повуче са места председника странке, ако прекине да се бави политиком, уколико оде у Пожаревац или на „неко друго место“, они гарантују да му се ништа неће десити.

Претпостављам да је Човић био изасланик и да је о предлогу постојала сагласност целог ДОС. У исто време, у Београд је долазио руски министар спољних послова, тада то је био Игор Иванов. Он је такође разговарао са Милошевићем на сличну тему.

Он му је пренео да постоји могућност да српске власти не би биле против тога да оде из земље, да оде у Русију, да би они то омогућили и да му се у том случају ништа не би десило. Милошевић је о свему томе причао на нашим координацијама, а о томе су причали нашли руководиоци у том периоду – прича Дачић. На питање да ли је Милошевић такву понуду одмах одбио, Дачић одговара:

– Милошевић је размишљао о томе. Рекао је да је причао и са неким својим најближим сарадницима и људима из безбедности, који су му саветовали да то не прихвати јер немају поверења у такву врсту предлога. Рекао нам је да је све те предлоге одбио, да неће да иде из земље, чак није хтео ни да се повуче с места председника СПС. На питање зашто је тадашњи ДОС уопште дошао на идеју да Милошевића пребаци у Русију, Дачић одговара:

– Плашили су се Милошевића у Србији, активног Милошевића, јер ни тада још није била чиста ситуација. Плашили су се реакција, а знали су и за обавезе које ће имати пред Хашким трибуналом. Претпостављам да је и то био разлог. Да је Милошевић отишао у Русију, Србија не би имала више никакву врсту одговорности, притисака да он буде ухапшен, изручен. На питање да ли би Милошевић био жив да је дошло до таквог сценарија, Дачић каже:

Још би био жив

– Вероватно. И можда би се већ вратио. Подсетимо, бивши председник Србије ухапшен је априла 2001. године у Београду, а 28. јуна, на Видовдан, преко Тузле је авионом пребачен у Хашки трибунал. Умро је 11. марта 2006. године у притворској јединици Хашког трибунала, не дочекавши крај суђења.

Бизнис Мира Марковић Марко Милошевић се снашли
ДРЖЕ НОЋНЕ КЛУБОВЕ У МОСКВИ

Курир је већ објавио да Марко Милошевић у Москви и земљама бившег СССР држи више ексклузивних ресторана и ноћних клубова, од чега издржава себе и мајку Мирјану Марковић. Између осталог, држи познати московски ноћни клуб „Гаража“ и луксузни ресторан „Сиксти“, у који често долазе политичари, спортисти и певачи из Србије. Живе у елитном делу Москве, Рубљовци, који је попут Сењака и Дедиња. Марко је побегао у Русију 6. октобра 2000, неколико сати после свргавања његовог оца с власти, док је супруга Мирјана Марковић пут руске престонице кренула фебруара 2003.

Мира Марковић Славици Ðукић
„А ШТО ТИ НЕ ИДЕШ У РУСИЈУ?“

Дачић тврди да су и поједини чланови породице Милошевића сматрали да нису криви ни за шта и да нема разлога да беже.- То ми је причала Славица Ðукић Дејановић, која је управо о томе разговарала са Миром Марковић. На Славичино питање што не иду, Мира је одговорила: „Што ти не идеш у Русију?“

 

Извор: Kurir.rs