Издвајамо Свет

ПОСЛЕ ХАРАДИНАЈА И ВЕСЕЉИЈА, ТАЧИ ОДУСТАО: Специјални суд не може и неће бити укинут

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да Специјални суд за злочине које су починили припадници тзв. ОВК на Косову и Метохији не може и неће бити укинут, пренео је приштински портал „Газета експрес“.

„Специјални суд не може бити укинут и неће бити укинут. То је став државе, а не мишљење“, рекао је Тачи на конференцији за новинаре поводом 10. годишњице једностраног проглашења косовске независности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал „Газета експрес“ примећује да је Тачијево одустајање од укидања Суда дошло након што је председник парламента и владајуће ДПК Кадри Весељи први изнео став да је посланичка иницијатива за укидање Специјалног суда неприхватљива.

Тај медиј подсећа да је и премијер Рамуш Харадинај одустао од подршке укидању Специјалног суда, те да је то саопштио синоћ у интервјуу „Дојче велеу“.

Специјални суд је формиран 2015. године на основу одлуке косовског парламента.

Тачи је раније изјавио да је одлука о формирању Специјалног суда неправедна и да се са њом сагласио зато што је био под великим притиском међународне заједнице.

Иначе, иницијатива за укидање Специјалног суда, која је у првом тренутку имала подршку тројице представника власти у Приштини, наишла је на жестоке критике амбасадора земаља „Квинте“, а посебно америчког амбасадора Грега Делавија, који им је запретио да ће, уколико иницијатива буде прихваћена у парламенту, они трпети озбиљне последице.

 

 

Извор: Тањуг