Издвајамо Русија СРБИЈА ЈАВЉА

ПУТИНОВА „ЈУНАРМИЈА“: Код нас укинуто обавезно служење војске а у Русији 200.000 деце учи да расклопи КАЛАШЊИКОВ

Данила Јермухамбетов има 16 година и члан је Јунармије, омладинске армије Русије. Шеснаестогодишњи ученик из Коломне, стотинак километара од Москве, придружио се организацији пре годину…

Данила Јермухамбетов има 16 година и члан је Јунармије, омладинске армије Русије. Шеснаестогодишњи ученик из Коломне, стотинак километара од Москве, придружио се организацији пре годину дана, „из љубави према отаждбини“. Жеља му је да се касније придружи правој војсци, где ће развијати дронове.

Фото: Јутјуб

Четрнаестогодишња Варвара Ситнова такође своју будућност види у војсци, а Јунармији је приступила недавно, заједно са још 29 чланова московске организације која, између осталог, брине о војним ветеранима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Велика је част бити члан – каже Варвара, а њена другарица Валерија Хасанова додаје:

– Желимо да будемо часна генерација. Увек ћемо бити одани Русији.

Војно-патриотска омладинска организација „Јунармија“, према сопственим подацима, има скоро 200.000 чланова, деце и омладине од осам до 18 година. Министар одбране Сергеј Шојгу основао ју је у мају 2016, на основу указа председника Владимира Путина од 29. октобра 2015. Циљ је стварање народне, патриотске омладинске организације по узору на савез пионира и подмладак Комунистичке партије Совјетског Савеза (Комсомол).

Фото: Јутјуб

Јунармија је оличење онога што Путин већ годинама призива: патриотско удружење које уједињује грађане земље која се простире на 11 временских зона и која се и даље бори с последицама распада Совјетског Савеза.

Двадесет трећег фебруара, на дан оснивања Црвене армије, око 8.000 „јунармиста“ окупило се у изложбеној дворани „Патриотског парка“ у Кубинки, на сат времена аутомобилом од Москве. У изградњу неке врсте војног Дизниленда, с тенковима, ракетама и Рајхстагом, који може да се заузме, уложено је око 300 милиона долара.

– Путин је добар председник, то ће вам рећи 99 одсто становништва – каже за „Шпигл“ Александр Бересин.

Након тешког периода деведесетих година Путин је опоравио руску војску, додаје официр у пензији, који члановима Јунармије преноси знања из војне историје, учи их да расклапају и склапају „калашњиков“, а саставни део програма су и спорт и теорија ратовања.

Догађај у Патриотском парку био је прилика да вежбају уличне борбе помоћу компјутерских симулација, да се опробају у виртуелним тенковским борбама, надмећу у броју урађених згибова, пишу писма захвалности припадницима војске и слушају предавања, а министру одбране уручена је реплика борбеног тенка Т-14 Армата на даљинско управљање.

Кафа је служена у чашама с маскирним шарама, а деца су у редовима по двоје маршевским кораком ушла у мензу, која носи назив „Љубазни људи“, по руским војницима без обележја на униформама, познатим и као „Зелени човечуљци“, који су заузели Крим. Владимир Путин, који није присуствовао догађају, присутнима се обратио видео-поруком, у којој је између осталог рекао:

– Јунармија помаже младима да нађу пут у животу.

Редитељ и Путинов пријатељ Никита Михалков, који је присуствовао догађају, подсетио је на „праве хероје“ Русије, који су у Другом светском рату победили Хитлерову Немачку. Такође је упозорио на опасност од интернета:

– Важно је мислити својом главом, а не само снимати селфије и четовати.

 

Извор: blic.rs / spiegel.de