Русија

РУСИЈА МАХНИТО ГОМИЛА ЗЛАТО! Сви се питају зашто Путин по свету купује ТОНЕ И ТОНЕ ЗЛАТНИХ ПОЛУГА!

Централна банка Русије додала је у децембру 300.000 унци (9,3 тоне) злата у своје резерве. То је довело резерве до нивоа од 1.838.211 тона, што је више од 76 милијарди долара у монетарном смислу.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према новим статистикама, Русија је тренутно шести по величини власник злата после САД, Немачке, Италије, Француске и Кине. Аналитичари кажу да, ако се настави овакав тренд куповине злата, Русија ће моћи да одузме Кини место петог највећег власника злата још у првом кварталу 2018. године. Кинеске резерве злата тренутно износе 1.842 тона.

Русија је прикупљањем племенитих местала достигла цифру од рекордних 223 тоне прошле године, чинећи тако 17,7 одсто укупних руских резерви. Од јуна 2015. године земља је скупила више од 558 тона злата. ЦБР је више него удвостручила темпо куповине злата, према подацима Голд.орг. Повећава резерве злата у земљи како би се постигао циљ који је поставио председник Владимир Путин како би Русија постала мање подложна гополитичким ризицима.

Руска „златна куповина“ порасла је за више од 500 процената од 2000. Према званичним подацима, Русија није само највећи званични купац злата већ и трећи највећи светски произвођач, а централна банка купује од домаћих златара преко пословних банака. Само у протеклих 10 година земља је ископала више од 2.000 тона злата, а очекује се да ће годишња производња до 2030. порасти на 400 тона.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: B92.net