Издвајамо Регион

РУСКИ АМБАСАДОР У БИХ УПОЗОРАВА: Војна вежба са осиромашеним уранијумом била би злочин на територији Р.Српске!

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов рекао је да би био прави злочин уколико би неко одлучио да приликом НАТО вјежби на територији Републике Српске…

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов рекао је да би био прави злочин уколико би неко одлучио да приликом НАТО вежби на територији Републике Српске користи муницију са осиромашеним уранијумом.

Иванцов је нагласио да прича о таквим војним вежбама може да изазове забринутост, те да је већ подигла тензије, што не доприноси стабилној ситуацији у БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за „Глас Српске“ истакао да су некоректне приче да Русија преко Српске врши утицај на БиХ и Балкан.

Иванцов је рекао да Руска Федерација има добре односе са Српском, али да као амбасадор пажљиво слуша што му говоре сви политички, јавни и друштвени актери у БиХ, настојећи да као представник Русије, која је гарант Дејтонског споразума, допринесе проналажењу неке врсте компромиса.

„Русија се никада не меша у унутрашње послове земаља, али ради на побољшању сарадње. Теза о неком `утицају` Русије у БиХ долази извана“, рекао је Иванцов.

Он је навео да Дејтонски споразум функционише као комбинација принципа који задовољава све стране у БиХ, а да би био измењен, потребна је сагласност сва три народа и оба ентитета.

„Дејтон је донио мир. Сада странци не могу присилити БиХ да склопи неки нови уговор или направи измене. То би, ако желе, морали урадити народи у БиХ, јер је БиХ независна земља“, рекао је Иванцов.

Он је додао да је прошло време високог представника у БиХ и да Русија сматра да његов посао није да решава питања у вези са новим изборним законом.

Иванцов је навео да су забрињавајуће информације о деловању радикалних паравојних формација у БиХ са религијским предзнаком.

„Надамо се да надлежне безбедносне институције у БиХ и ентитетима држе ситуацију под контролом ради друштва мира и стабилности“, рекао је Иванцов.

Он је оценио да од односа Србије и Хрватске зависи стабилност у региону и БиХ.

 

 

Извор: Срна