Издвајамо Свет

САД СЕ ПРОТИВЕ ПОДЕЛИ КОСОВА: Причају о томе и у Приштини, али за ВАШИНГТОН ТО НИЈЕ ОПЦИЈА!

Фото: Јутјуб

Тема поделе Косова последњих дана се поново појавила у медијима, а извори тврде да се том идејом баве косовски званичници. Из САД поручују да то није опција

Америчка амбасада у Приштини је саопштила да се противи идеји „размене територије између Косова и Србије“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси приштинска Газета експрес, САД сматрају да би то створило више нових проблема него што би решило постојећих.

Ипак, у саопштењу се наводи да о тој „иницијативи говоре и косовски лидери“, што иде у прилог медијским наводима да је о томе у неколико наврата са страним званичницима разговарао косовски председник Хашим Тачи.

Газета пише да је прошле недеље добила сазнања да су „косовски лидери умешани у нову политичку авантуру у којој траже поделу Косова, убрзо након што су пропали покушаји да блокирају оснивање Специјалног суда“.

– Ипак, америчка амбасада је јасно ставила до знања да неће подржати размену територија или било какве преседане који би могли да стварају проблеме – наводи се.

Амерички званичници су поручили да снажно подржавају дијалог под окриљем ЕУ и „охрабрују обе стране да убрзају напоре како би се нормализовали односи“.

– Ми смо спремни да саслушамо, да помогнемо и будемо креативни у подршци напорима да се постигне споразум, што је једини начин да се иде ка западној будућности и Косова и Србије – наводи се у саопштењу амбасаде.

 

Извор: Б92