Регион Србија

СТРАШНЕ ИЗЈАВЕ Марковић: Наши грађани нису били за независност, али ми смо имали визију о Косову!

Марковић је изнео тврдњу да ће на путу ка ЕУ и НАТО Црна Гора подржавати и помагати приштинске институције

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногорски премијер Душко Марковић у интервјуу за РТК уочи посете Приштини, 6. фебруара, рекао је да Црна Гора жели да види Косово у ЕУ и НАТО, оцењујући да је црногорска влада имала визију када је признала самопроглашену независност Косова, упркос томе што је више од 85 одсто грађана било против тога.

Како преноси сајт РТК на српском језику, Марковић је изнео тврдњу да ће на путу ка ЕУ и НАТО Црна Гора подржавати и помагати приштинске институције, у оној мери у којој то буду захтевале тамошње власти.

Оценио је и да земље региона имају традицију и културу и вредности, али су због различитих историјских околности у прошлости изгубиле прилике за европску перспективу.

– Због тога тражимо од Европске уније да јасно пошаље поруку визије проширења и европске перспективе земаља Западног Балкана, укључујући наравно и Косово. Због тога је ова година кључна за нас јер имамо неколико важних догађаја који ће определити будућност сваке земље појединачно и региона у целини – рекао је Марковић.

Он је дописници РТК из Црне Горе казао да Подгорица нема отворених питања са Приштином што се тиче питања демаркације и поновио став Црне Горе да је за њих то питање окончано. Марковић је навео да ће у уторак у Приштини позвати косовског премијера Рамуша Харадинаја да донесе храбру одлуку.

– Треба доносити одлуке које извесно грађанима нуде много више него што они данас имају. Када се Црна Гора опредељивала да призна Косово, у Црној Гори је била узаврела политичка клима. Преко 85 одсто грађана је било против одлуке Владе да призна Косово. Али ми смо ипак признали Косово. Рекао бих, због такве одлуке и такве визије коју је црногорско руководство тада имало, Косово ужива део данашњих бенефита као земља која има европску и евроатлантску перспективу и стабилност као кључну потребу региона – поручио је Марковић.

 

Извор: Tanjug