Србија

УСТАШЕ ЛУЂЕ НЕГО ИКАД! ВУЧИЋУ ПРЕТЕ ЛИНЧОМ: Екстремисти се све оштрије противе посети српског председника

Фото: Јутјуб

После покретања петиције и најава протеста против посете Александра Вучића Хрватској, усташки екстремисти јуче су председнику Србије отворено запретили линчом!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Против Вучића се у хрватским медијима води досад невиђена медијска хајка у којој га називају ‘четничким злочинцем и агресором’!?! Екстремисти чак најављују и масовне и насилне демонстрације током посете српског председника! Напад на Вучића уследио је одмах након што је он навео да је у рату деведесетих нестало више Срба него Хрвата, али и да не жели да прича о „ратној одштети“ на којој Загреб инсистира.

Јасне претње

Министар Божиновић: Вучић ће бити безбедан

Хрватски министар полиције Давор Божиновић истиче да, од тренутка кад је Колинда Грабар Китаровић најавила посету Александра Вучића, надлежне институције раде свој посао на безбедности и да јавност у обе државе може бити мирна.

– Имамо велико искуство у организацији међународних скупова и дочека страних државника. Нема разлога за бригу… – рекао је Божиновић

Званичан протест против Вучићевог доласка најавиле су „Удовице хрватских бранитеља“ из Загребачке жупаније.

– Србија је изгубила рат и Хрватска се мора понашати као победничка земља. Неприкладно је да председник Вучић, четнички злочинац и агресор, долази у Загреб без одговора на бројна питања попут убијених и несталих, опљачканог културног блага и србочетничких логора – наводи се, између осталог, у саопштењу „удовица“. Овом протесту подршку је дао Јосип Ђакић, посланик ХДЗ, чији је лидер хрватски премијер Андреј Пленковић.

– Изразићемо негодовање због досадашњег нечињења српских власти и Александра Вучића, јер мерила и критеријуми у претприступним преговорима Србије и Европске уније нису испуњени ни у једном детаљу или делу. Треба јасно рећи Србији да мора да ради на томе… – поручио је Ђакић.

Штрбац: Хрватској се не исплати прича о штети

Док влада у Загребу не одустаје од тога да током Вучићеве посете потегне питање ратне одштете од око 32 милијарде евра, директор „Веритаса“ Саво Штрбац каже да би Србија од Хрватске могла да затражи ратну одштету у износу између 35 до 40 милијарди евра.

Према његовим речима, Загреб никад није рачунао колику су штету претрпели Срби који су протерани, па им се једноставно не исплати да потежу ову причу.

Министар одбране Александар Вулин, на другој страни, каже за Информер да хистерична кампања којом дочекују Вучића представља доказ да у Хрватској политика дубоке мржње према Србији никад није престала.

– Загреб не може да сакрије колико им смета то што Вучић неће да се извињава, али хоће да разговара. Председник ником није претио, само је рекао да ће ићи у мисију добре воље и да ће отићи да помогне да се односи боље развијају, укључујући и то да се положај Срба у Хрватској чува. Истог дана кад је посета постала извесна, стигли су бројни напади и условљавања из хрватске Владе

План посете

* састанак са Колиндом Грабар Китаровић
* састанак са Андрејем Пленковићем
* разговори у Сабору и Хрватској привредној комори
* састанак са полазницима Академије СНВ и представљање пројекта „Будућност Срба у Хрватској“
* посета Вргинмосту, месту великог страдања Срба у Другом светском рату и током „Олује“
* присуствовање Другој великој скупштини СНВ и Заједничког већа српских општина

и Министарства спољних послова, одакле су поручили да није време за посету. На то се морало реаговати. Очекујем да ће кампања мржње добијати на замаху како се посета буде приближавала… – упозорава Вулин.

Незапамћена хајка

Миодраг Линта, шеф Савеза Срба у региону, каже да оваква хајка није забележена у историји две државе.

– У Хрватској се води брутална и незапамћена кампања против Вучића, само зато што није спреман, попут ранијих председника, да води политику лажног помирења и да служи интересима Хрватске, без заштите свог народа. Ипак, важно је да председник Србије, без обзира на то што се дешава у Хрватској, оде у посету и отворено прича о свим проблемима везаним за српски народ и државу – закључује Линта.

 

Извор: Informer.rs