Србија

ХАН И МЕКАЛИСТЕР ОТВОРЕНО УЦЕЊУЈУ СРБИЈУ: Србија мора да призна Косово ако хоће у ЕУ!

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Европски комесар Јоханес Хан и известилац за Србију Дејвид Мекалистер поручили да морамо да се одрекнемо покрајине. Ивица Дачић: Ако ЕУ заиста тражи да признамо Косово, хвала и довиђења!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највиши европски званичници отворено су јуче од Србије затражили да се, зарад чланства у ЕУ, одрекне дела своје територије!

Комесар за проширење Јоханес Хан и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер поручили су да Србија мора да де факто призна лажну државу Косово. Шеф дипломатије Ивица Дачић, на другој страни, каже да се то никада неће десити. Уколико је ово заиста понуда Европе, онда хвала и довиђења, поручује Дачић за Информер.

Пале све маске

Јоханес Хан је у интервјуу за бечки „Курир“ рекао да је 2025. година ‘само оквирни датум за пријем нових чланица’.

– Србија може да достигне тај датум само ако брзо спроведе одлучујуће реформске кораке и однос према Косову обавезујуће и трајно нормализује. Као и сви други кандидати, Србија мора да се сконцентрише на три приоритета, на јачање демократије и правне државе, на економске и реформе тржишта рада, као и на помирење са суседима. Нема бланко чека или пречица, рачунају се само индивидуални реформски резултати – навео је Хан.

Сличну поруку послао је и Дејвид Мекалистер, нагласивши да преговарачки оквир за улазак Србије у ЕУ захтева „континуирани ангажман ка видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом“.

Вучић: Компромис или велика историјска грешка

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је највећи проблем на путу Србије ка ЕУ решење косовског питања и да је потребно да и Албанци и Срби направе уступке како би се постигао компромис.
– Око тога смо почели дијалог међу нама самима и морамо да нађемо компромис према коме ће и Срби и Албанци морати да направе уступке. Ако се то не учини, то ће бити још једна грешка у историји наша два велика народа на Балкану… – рекао је Вучић за угледни бечки лист „Кронен цајтунг“.

-Тај процес би требало да доведе до свеобухватне нормализације односа Србије и Косова. Унутрашњи дијалог који се води у Србији о будућности односа с Косовом веома је важан, а нормализација односа донеће добробит народу у Србији и на Косову и бити основа за очување мира и стабилности у региону – подвукао је Мекалистер.

Немогући услови

Шеф дипломатије Ивица Дачић, с друге стране, каже да је државна политика према Косову кристално јасна.

– Србија никада, ни у ком случају и ни под којим условима неће признати једнострано проглашену независност Косова, нити ћемо дати легитимитет лажној држави. Ако понуда ЕУ гласи да морамо признати Косово да бисмо постали чланица те организације, онда имам само један одговор: Хвала и довиђења! – категоричан је Дачић.

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, каже да нам Запад некад суптилно, а некада и сасвим директно каже шта треба да урадимо.

– Постављају нам услове које нико пре нас није имао, а то је одрицање од дела територије. Уз то, било би добро да се одрекнемо и Републике Српске и посвађамо се са Русијом. Са становишта интереса Србије, то би било самоубиство. А кад више ниси жив, онда ни награда није битна – закључује Деђански.

 

Извор: Informer.rs