Србија

ЊУЈОРК ТАЈМС: Америка се мешала у изборе у Србији!

Србија, Италија, Ирак, Авганистан, Никарагва, Русија, само су неке од земаља у којима су током изборног процеса „интервенисале“ САД, навео је „Њујорк тајмс“, а преноси „Недељник“.

Као један од примјера овај лист наводи мијешање Америке у обарање Слободана Милошевића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Милиони летака, постера и наљепница да се порази противник у Србији, торбе пуне новца у римском хотелу за подршку одређеним италијанским кандидатима, скандалозно цурење информација страним новинарима на изборима у Никарагви, само је мали дио историје мијешања САД у изборе у иностранству, наводи лист.

Како пише аутор Скот Шејн, на изборима у Србији 2000. године, САД су успјешно финансирале настојања да се порази тадашњи предсједник Слободан Милошевић, обезбиједивши „политичке савјетнике и милионе наљепница са симболом опозиције – стегнутом песницом и натписима ‘Он је готов’ штампаним на 80 тона лепљивог папира и испорученог од произвођача из Вашингтона“.

Отпораше финансирала Америка

Лист се позива на текст „Вашингтон поста“ у ком се наводе изјаве тадашњих лидера Отпора о томе како су смислили слоган „Готов је!“, а затим и како је „током три мјесеца, милион налепница одштампано на 80 тона увезеног самољепљивог папира, који је платио USAID, а испоручила вашингтонска Ронко консалтинг корпорација“.

Историчр и кустос Међународног шпијунског музеја у Вашингтону Винс Хјутон, који је некад служио као војник на Балкану и тесно сарађивао са обавештајним агенцијама, рекао је да је видио америчке интервенције свуда по свету.

„Јасно смо ставили до знања да немамо намјеру да Милошевића оставимо на власти“, рекао је Хјутон.

Већина Американаца је шокирана наводним руским нападима на амерички политички систем, али ветерани обавештајци и они који су учили о тајним операцијама имају другачије виђење.

„Ако бисте упитали неког обавјештајца, да ли су Руси прекршили правила или урадили нешто лоше, одговор је – не, нису“, рекао је пензионисани ЦИА обавјештајац Стивен Хол.

САД „апсолутно“ спроводе такве операције утицања на изборе, рекао је Хол и додао да очекује да ће са таквом праксом и да настави.

 

Извор: ИН4С