Издвајамо Србија

ТРАМПОВ СПЕЦИЈАЛАЦ ЗА КОСОВО НАС УПОЗОРАВА: Војска КиМ је унутрашње питање у које Београд не може и не сме да се меша!

Срби на Косову немају право да блокирају трансформацију Косовских безбедносних снага у такозвану „војску Косова“, а САД ће подржати њено формирање. Ове шокантне поруке Србима…

Срби на Косову немају право да блокирају трансформацију Косовских безбедносних снага у такозвану „војску Косова“, а САД ће подржати њено формирање.

Ове шокантне поруке Србима и Србији у центру Приштине пренео је Вес Мичел, помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију. Мичел је нови Трампов специјалац за Балкан, који је на то место дошао после смене злогласног Брајана Хојта Јиа. После састанка са „председником“ и „премијером“ лажне државе Косово Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, Мичел је поручио да је „војска Косова“ унутрашње питање у које Београд не може и не сме да се меша!?!

Loading...

Одбрана интереса

Мичел је за приштинске медије рекао да је са Тачијем разговарао о проблему безбедности на Косову.

– Нико не може ставити вето на трансформацију Косовских безбедносних снага у „косовску војску“. Америка је блиско подржала трансформацију КСБ, и то на свим нивоима. У Београду знају америчку позицију о овом питању – поручио је Мичел, додајући да је његова посета Балкану усмерена на наставак дијалога Београда и Приштине, а не на доношење и наметање било каквих готових планова
.
– Нисам дошао да представим било који посебан план. Бићу посвећен наставку дијалога Косова и Србије и њиховом путу ка Европској унији – подвукао је Мичел.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово, на другој страни каже да Србија има свој „пакет“ и своје решење за покрајину и да ће одлучно бранити државну позицију, те да нема потребе поново преговарати о нечему што је договорено.

– Србија ће упознати Мичела са положајем Срба на Косову и проблемима с којима се суочавају. Имамо нашу позицију и наш „пакет“ за Косово. И председник Вучић је говорио о томе да ће, када се заврши унутрашњи дијалог, бити изнета и званична позиција, односно конкретни предлози. Више пута сам био у делегацијама које је предводио Вучић и имао сам прилику да се уверим да председник Србије врло чврсто и тврдо брани српске позиције. Врло је тешко српску страну натерати да поново преговара о нечему о чему је већ преговарано – истиче Ђурић.

Отворена претња

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност „Едуконс“, сматра да САД отворено прете Србији.

– Занимљиво да Мичел у Приштини говори о „војсци Косова“, а најавио је да је његов циљ посвећеност дијалогу. Оваквом званичном изјавом Мичел се отворено ставља на приштинску страну и меша у унутрашња питања Србије директно кршећи Резолуцију 1244, која каже да нема „војске Косова“ без сагласности српске стране. Можда је господин Мичел мислио на дијалог где једна страна одређује правила игре, а друга немо слуша и извршава наређења? Ово је отворена претња нашој земљи, где нико нема права да нас заштити. Морам рећи да се грдно вара, јер Србија уме и може одлично да се заштити сама, а ако буде требало, и те како има ко да јој помогне – закључује Бјеговић.

Русија уништава све државе на Балкану

Упитан да ли у Вашингтону виде пораст руског утицаја, посебно на северу Косова, Вес Мичел је одговорио:

– Видимо да Русија игра све деструктивнију улогу у већем делу Балкана, подривајући демократске институције. Били смо јасни у нашим разговорима са Русима да то није ни у њиховом интересу, али ни у интересу народа овог региона.

 

 

Извор: Информер / intermagazin.rs

Loading...
loading...
loading...