Издвајамо Србија

ДАНАС ЈЕ 12 ГОДИНА ОД СМРТИ МИЛОШЕВИЋА: Сахрањен је без почасти, а његове речи током хапшења, још се препричавају

Данас се навршава дванаест година од смрти бившег председника Србије и Југославије, хашког оптуженика Слободана Милошевића.

Милошевић је умро од инфаркта у притвору Трибунала у Хагу, током суђења за ратне злочине и злочине против човечности на Косову и у Хрватској и за геноцид у Босни и Херцеговини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милошевић је одведен је у Хаг у строго поверљивој акцији, за коју је знао мали број људи. Изручење Милошевића Хагу је изазвало политичке сукобе и напетости у Србији, а тако је Демократска странка постала једина партија која је председника своје земље ухапсила и једноставно предала Хагу.

“Знате ли да је данас Видовдан?“ – Овим речима се председник СРЈ Слободан Милошевић обратио полицајцима који су га послали у Хашки трибунал са лисицама на рукама.

Пошто градске и државне власти нису дале дозволе које су тражили породица и високи функционери Социјалистичке партије Србије (СПС) да се Милошевић сахрани у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће своје супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.

После вишечасовног опроштаја и говора у Београду и Пожаревцу, сахрана је обављена у сумрак. Сахрани која је протекла без верског обреда, није присуствовао нико од чланова најуже породице, јер, како су навели, нису добили довољне гаранције за своју безбедност.

Милошевићева супруга Мирјана Марковић напустила је земљу 23. фебруара 2003, а син Марко је отишао одмах пошто је Милошевић 5. октобра 2000. био принуђен да призна пораз на изборима за председника СР Југославије.

Сахрани су присуствовали највиши функционери СПС, изузев потоњег председника социјалиста Ивице Дачића, као и тадашњи заменик председника СРС Томислав Николић, председник руске Комунистичке партије Генадиј Зјуганов, посланик Думе Сергеј Бабурин и генерал Леонид Ивашов, као и бивши амерички државни тужилац Ремзи Кларк.

Тело Слободана Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006, а наредног дана ковчег с телом је био изложен у Музеју „25.мај“, у оквиру музејског комплекса у београдском насељу Дедиње.

Хиљаде људи су прошле поред ковчега. Истог дана се више десетина хиљада присталица бившег председника Србије и Југославије окупило испред Народне скупштине у центру Београда, где је на бини био изложен ковчег с његовим телом.

 

Извор: Курир.рс