Издвајамо Србија

НОВИ УЛТИМАТУМ ВАШИНГТОНА БЕОГРАДУ: Србија да омогући улазак Косова у УН у замену за ЕУ, ако одбијемо СТИЖЕ КАЗНА!

Вашингтон припремио документ о косовском питању и очекује одговор Београда у наредним недељама. Предлажу шира извршна овлашћења за Заједницу српских општина. Ако би пристала, нашој земљи би био омогућен улазак у ЕУ.

САД су припремиле специјални “косовски пакет”, који ће у наредним недељама бити представљен најпре председнику Србије Александру Вучићу – ексклузивно сазнају “Новости”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према одлично обавештеним изворима нашег листа, овај документ Вашингтона, са израженом геополитичком нотом, тиче се директно статуса јужне српске покрајине и умногоме може да одреди даљи стратешки правац наше државе.

Радни “косовски текст” Трампове администрације, о којем би могло да буде речи већ прекосутра, када у Београд долази Вес Мичел, нови помоћних државног секретара за Европу и Евроазију, садржи неколико кључних тачака:

* предвиђа да Заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвете и културе

* Заједница би тесно институционално била повезана с потредседником косовске владе који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења

* од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације

* ако српска страна пристане на овај пакет, нашој држави би био омогућен улазак у Европску унију, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени

Наши саговорници из дипломатских кругова оцењују да се Америка одлучила на овај корак јер су незадовољни инертношћу Брисела када је реч о косовском питању. Такође, у контексту све живље неформалне опције о подели КиМ, вашингтонској администрацији не одговара да Београд и де јуре преузме север, јер би се тиме створила тампон-зона између Бошњака и Албанаца, њихових поузданих савезника, а Србија би преузела контролу над Копаоником и Зубиним Потоком, који су важне стратешке тачке.

Наравно, овај предлог има и другу страну медаље, која, пре свега, на Вучићева леђа пребацује огроман терет одговорности. Није случајно што је управо шеф државе прва адреса за овај “пакет”, јер је реч о убедљиво најјачој политичкој фигури у држави. Зато изнад ове “пошиљке” већ сада лебди питање – шта ће бити ако Београд и председник Вучић одбаце замисли прекоокеанске силе?

Прва последица се већ назире – блокада евроинтеграција наше државе, односно губитак шансе да постанемо чланица Европске уније. Други фактор ризика је, како се процењује, губитак директних страних инвестиција, пре свега из држава ЕУ, што би био огроман ударац за српску привреду, која полако подиже главу. О свим овим црним сценаријима нашим званичницима је “натукнуто” преко незваничних западних дипломатских канала.

Када се све ово узме у обзир, јасно је колику хипотеку носи председник Вучић, коме је заправо и сервирана ова вашингтонска понуда. Одбијањем америчког “папира” шеф државе сигурно ризикује, и то не само своју политичку каријеру, која је до сада муњевито ишла узлазном путањом. Примери из недавне прошлости довољно говоре о томе како су пролазили они који су се оглушили на америчка готова решења.

Свеједно, ово је још један шамар европској дипломатији, и то у њеном дворишту, у којем она, ево, скоро пуних пет година није у стању да приволи приштинску администрацију да испуни оно на шта се обавезала Бриселским споразумом. Како ће то ићи са Американцима, сазнаћемо врло брзо. Пред Србијом и Вучићем су велика искушења.

 

Извор: Новости.рс