Издвајамо Србија

ПУТИН ПРАВИ СИЛНУ СРБИЈУ: Руси ће уложити МИЛИЈАРДЕ ЕВРА у привреду али И У РАЗВОЈ НУКЛЕАРНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ!

Фото: Јутјуб

Руси ће милијарде евра уложити у инфраструктуру, фармацеутску и ИТ индустрију, пољопривреду, туризам, али и у развој нуклеарне технологије, најавио амбасадор Александар Чепурин

Александар Чепурин (фото: ЈуТјуб)

Руски лидер Владимир Владимирович Путин, после убедљиве победе на председничким изборима, наложио је својим сарадницима да инвестирају милијарде евра у Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највише новца Руси ће уложити у инфраструктуру, фармацеутску и ИТ индустрију, пољопривреду, туризам, али и у развој нуклеарне технологије. Путин је затражио да се велики пројекти у овим областима спроведу што је брже могуће јер је Србија ‘руски спољнополитички приоритет’!

Капитални пројекти

Према речима наших одлично обавештених извора, Путину је јако важно да помогне развој Србије, јер је наша држава једина држава у Европи која није увела санкције Москви и одолева притисцима НАТО пакта.

– Одмах после избора Путин ће објавити свој нови шестогодишњи план за развој Русије. Један од главних спољнополитичких приоритета јесте Србија и Путин је наложио сарадницима да што пре реализују велике пројекте „тешке“ неколико милијарди евра… – преноси Информеров извор.

Ове информације потврдио је јуче и сам руски амбасадор у Београду Александар Чепурин, који каже да је Путинов поновни избор за председника Русије позитиван сигнал и порука за Србију.
– Путин познаје Србију, добро познаје српско руководство, није нови човек од ког не знате шта да очекујете. Веома се позитивно односи према Србији. Конкретно, велика сфера за улагање је инфраструктура, где ће наредних година бити уложен велики новац у путеве, хотеле… Још један пример је ИТ технологија. Компанија „Јандекс“ показује велико интересовање за сарадњу – истиче Чепурин.

Према његовим речима, Русија и Србија могу да сарађују у медицини, фармацији и нуклеарној енергетици.

– Шансу за то нуди Институт „Винча“, где има добрих стручњака. У сфери фармацеутске индустрије Срби би могли да раде за читав регион. Фармацеутски препарати произведени уз коришћење нуклеарне технологије имају кратак век трајања и не можете да их увезете из далеког иностранства, него само из региона. Ту би Србија могла да одигра важну улогу и да нађе велики финансијски интерес. А научници из Винче имају одличне односе са научницима из нашег нуклеарног института „Дубна“. То треба помоћи јер док постоје научници, могућа је сарадња у овим гранама – подвлачи Чепурин, додајући да као перспективне области издваја и пољопривреду и туризам:

– Треба направити паметне туристичке програме. Онда ће доћи двоструко, троструко више туриста у Србију. Све у свему, са моје тачке гледишта, Путинова победа је позитиван знак за развој наше сарадње у свим сферама, политичкој, војнотехничкој, економској…

Искрени партнери

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да, судећи по речима руског амбасадора, Москва нуди Србији алтернативу у односу на Запад.

– Русија је очигледно спремна да максимално подржи Србију и да озбиљно инвестира у нашу земљу уколико бисмо се одлучили за пуно стратешко партнерство са њима. Србија би требало озбиљно да размисли о овоме. Руси су нам искрени партнери, за разлику од Запада, који нам тражи да се одрекнемо Косова и Метохије и Републике Српске – закључује Анђелковић.

Москва против „војске Косова“

Амбасадор Чепурин рекао је да постоји Резолуција 1244, коју нико није укидао и која мора да се поштује.

– Постоји Резолуција 1244 и УН треба да истраже како структура која је предвиђена мандатом УН, кршећи међународне прописе и резолуцију којом је успостављена, помаже стварање нелегалних оружаних снага Косова – подвукао је Чепурин.

мојугао
НЕНАД ПОПОВИЋ
ЛИДЕР СНП
Русија и председник Путин су и до сада подржавали Србију и наставиће да је подржавају. Мислим да је то јако важно. Председник Путин никада неће дозволити формирање „војске Косова“.

да се ја питам
ИГОР БЕЧИЋ, ПОСМАТРАЧКА МИСИЈА
Изборни процес у Русији одвијао се у складу са демократским стандардима и важећим процедурама. Честитам Владимиру Путину на убедљивој победи на председничким изборима.

 

 

Извор: M.Dobromirović / informer.rs