Издвајамо Свет

ПУТИН СТАО У НАШУ ОДБРАНУ И ЗАПРЕТИО САД: Американци, држите прсте подаље од Србије!

Фото: Јутјуб

Портпаролка Кремља Марија Захарова, дан после нових уцена САД, објавила јасну поруку шефа Кремља да Русија више неће дозволити понижавање наше земље

Председник Русије Владимир Владимирович Путин још једном је показао да је наш најпоузданији савезник и најдоследнији заштитник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након најновијих уцена САД да Србија мора да дозволи формирање такозване „војске Косова“, што је у Београду објавио Трампов нови специјалац за Балкан Вес Мичел, званични Кремљ је одмах реаговао више него јасном поруком упозорења. У тој поруци се наглашава да Русија никада и нипошто неће дозволити да наша земља буде понижавана.

Чувају леђа Србији

Како сазнајемо у дипломатским круговима, председник Путин је лично својим сарадницима рекао да на све начине подрже Србе и Србију.

Поуздани савезници

Руси су још једном доказали приврженост међународном праву и да су поуздан пријатељ и савезник Србије

Александар Павић, политиколог

– Званични Кремљ је са великом пажњом пратио посету

помоћника државног секретара САД Веса Мичела региону и Србији. Притисак усмерен на то да званични Београд мора да дозволи формирање „војске Косова“ и да нико на такву одлуку нема право вета, изазвала је незадовољство у Москви. Путин је најближим сарадницима рекао да неће мирно гледати покушаје Америке да покори Балкан и сломи кичму искреним руским савезницима Србима. Нагласио је да је спреман да брани братски српски народ свим средствима… – преноси извор Информера.

Он додаје да је оваква реакција уследила и као одговор Москве на поруке званичног Вашингтона да би „војска Косова“ била реакција на Руски хуманитарни центар у Нишу, о чему је и Информер писао.

Наши извори објашњавају да никога не треба да чуди то што је у јеку дипломатског рата између Русије и Велике Британије руско Министарство спољних послова нашло за сходно да хитно осуди захтев Веса Мичела за формирање „војске Косова“. Марија Захарова, портпаролка руског МСП које координира и коментарише званичну руску спољну политику, поручила је да Москва неће дозволити понижавање Србије и формирање безбедносних структура на Косову.

Како нам је све Русија помагала

* Путин обећао Вучићу да ће се укључити у дијалог Београда и Приштине
* Србија од Русије добила шест „мигова 29“
* Москва у УН ставила вето на британску резолуцију којом се Србија оптужује за геноцид
* Русија гласала против пријема Косова у Унеско и отимања српских светиња

– Формирање

„војске Косова“, начин на који је то урађено и циљеви који су постављани када је Србија распарчавана и када је одвојен део територије једне суверене државе, начин на који је на информативном и политичком плану јачана та нова формација, као и све до чега је то довело представља додатни и веома озбиљан фактор нестабилности на европском континенту – упозорила је Захарова и оценила да би евентуално формирање „војске Косова“ само додатно радикализовало ионако напету ситуацију на Балкану.

Коментаришући овакав однос Русије према Србији, политиколог Александар Павић оцењује да су САД преко „војске Косова“ кренуле у реализацију плана да сузбију руски утицај на нашем простору.

– Американци хоће да заокруже овај простор да би могли да се концентришу на притисак на Русију дуж њених граница. Знају да ће им Албанци са Косова бити одани и да су им беспоговорни савезници, што су били и сваком другом агресору на овим просторима. Зато њима јако значи та „војска Косова“. Све је то део геополитичког притиска на Русију. Наше је да своје позиције чувамо, а Руси су још једном доказали приврженост међународном праву и да су поуздан пријатељ и савезник Србије – објашњава Павић.

Стари савезници

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе каже да није нимало изненађен сарадњом и подршком Американаца и Албанаца.

Да се ја питам

ДУШАН ЈАЊИЋ
ФОРУМ ЗА ЕТНИЧКЕ ОДНОСЕ

Мичел је обавестио све стране да САД намеравају да се укључе у дијалог. Америка убудуће неће остајати изван сале већ ће представници Вашингтона имати мандат да учествују у преговорима.

Мој угао

АНА БРНАБИЋ
ПРЕМИЈЕРКА

Ставови Србије и САД по питању јужне српске покрајине јако су различити. Србија покушава да извуче најбоље из сарадње са САД.

– Понашање Американаца је сасвим логично и очекивано. Ова ситуација око косовске војске указује нам на то да ће се сукоб између САД и Русије продубљивати свуда, па тако и на Балкану. Нама је то сигнал да ни у бунилу не пристајемо на пуштање Косова у Уједињене нације… – закључује Пророковић.

Американци у паници због руског центра

Како је Информер пре два дана писао, САД су подржале формирање нелегалне косовске војске како би се супротставиле Руско-српском хуманитарном центру у Нишу и максимално сузбиле руски утицај на Балкану.
Вес Мичел је у Приштини рекао да ће САД стати уз Албанце и помоћи им у формирању војске, а као кључни разлог за то навео је управо постојање „руске базе у Србији“!

 

Извор: M. Jovanović – M. Dakić / informer.rs