Издвајамо Свет

ЕРДОГАН ШОКИРАО ЗАПАД: Турска према Русији неће и не мора да делује као друге чланице НАТО-а и ЕУ

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да Анкара не намерава да предузме мере против Русије због случаја „Скрипаљ“, објавио је данас лист „Хабертурк“.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да Анкара не намерава да предузме мере против Русије због случаја „Скрипаљ“, објавио је данас лист „Хабертурк“.

„Немамо потребу да поступамо као неке друге земље чланице НАТО и ЕУ. Не делимо са њима схватање ’хајде да радимо исто‘ у оваквим ситуацијама“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уочи Ердогановог иступања, званични представник турског Министарства спољних послова Хами Аксој дао је изјаву да Анкара подржава истрагу о случају Скрипаљ која би оне који су одговорни за напад извела пред лице правде. У писаној изјави Аксој је истакао да је Турска „осудила оно што се догодило у Великој Британији и сматра да је употреба хемијског оружја злочин против човечности“.

Бивши пуковник Гру Сергеј Скрипаљ, осуђен у Русији због шпијунирања за Уједињено Краљевство, и његова ћерка Јулија пронађени су у Солсберију 4. марта, по верзији британске стране, подвргнути нервним агенсима. Нешто касније Лондон је издао саопштење да је супстанца наводно развијена у Русији, оптужујући Москву за учешће у инциденту.

Руска страна је категорички демантовала све спекулације по овом питању, наводећи да је производња такве супстанце постојала у СССР-у, али не и у Русији.

У понедељак је велики број европских земаља, укључујући Француску, Немачку и Пољску, балтичке државе, Украјину, САД и Канаду, одлучиле да протерају око 100 руских дипломата у вези са тровањем Скрипаља због којег је Велика Британија, без изношења било каквих доказа, оптужила Русију.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је то непријатељски чин који неће проћи без одговора.

 

Извор: rs.sputniknews.com