loading...
Издвајамо Русија

ЛАВРОВ: Русијса протерује 60 америчких дипломата и затвара конзулат САД у Санкт Петербургу

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)
Русија протерује 60 америчких дипломата и затвара Генерални конзулат САД у Санкт Петербургу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. „У овом тренутку амбасадор…

Русија протерује 60 америчких дипломата и затвара Генерални конзулат САД у Санкт Петербургу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„У овом тренутку амбасадор САД у Русији Џон Хантсман позван је у наше Министарство, где му мој заменик Сергеј Рјабков образлаже садржај реципрочних мера према САД“, рекао је Лавров. „Ове мере подразумевају протеривање једнаког броја дипломата и нашу одлуку да се повуче сагласност за рад Генералног конзулата у Санкт Петербургу“, додао је он.

Русија ће предузети реципрочне мере према свим државама које су протерале запослене у дипломатским мисијама Руске Федерације, рекао је Лавров.

„Што се тиче осталих земаља, све ће бити реципрочно: у смислу броја људи који ће напустити Русију из дипломатских мисија“, рекао је он.

Лавров је додао да руска страна захтева да јој се омогући конзуларни приступ Јулији Скрипаљ, која се налази на британској клиници након тровања у Солсберију.

„Здравље Јулије Скрипаљ се брзо поправља и ми смо поново затражили да нам се омогући приступ Јулији као држављанину Русије“, истакао је министар.

Он је изразио наду да ће „британска страна успети да испуни своје обавезе према конзуларној конвенцији и Бечкој конвенцији о дипломатским односима“.

Лавров је додао да руска страна захтева да јој се омогући конзуларни приступ Јулији Скрипаљ, која се налази у британској клиници након тровања у Солсберију.

Москва сматра да је жалосно што је Лондон донео закључке о умешаности Русије у тровање бившег пуковника Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије пре краја истраге, рекао је Лавров.

„Иначе, сама истрага још није завршена. Као што знате, Скотланд јард каже да ће им бити потребни месеци, а пресуда је већ донета, то је жалосно. Такво исмевање међународног права још нисмо видели“, нагласио је Лавров.

Москва је предложила да се 4. априла сазове ванредна седница ОЗХО у вези са случајем „Скрипаљ“ и очекује поштен разговор, изјавио је руски министар.

„Како би се постигао нормалан разговор, како би се утврдила истина, званично смо предложили да се сазове 4. априла ванредна седница извршног савета ОЗХО, где ћемо покренути конкретна питања — која смо поставили много пута, али то ћемо урадити у уопштеном облику“, додао је он.

„Надам се да наши западни партнери неће ескивирати поштен разговор, иначе ће то бити још једна потврда да је све што се дешава најгрубља провокација“, нагласио је руски министар.

Раније је низ земаља Европске уније, међу којима су Немачка, Француска и Пољска, балтичке земље, Украјина, Молдавија Хрватска, Албанија, као и САД и Канада одлучио да протера више од сто руских дипломата због инцидента у Солсберију, где су 4. марта отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ), Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А-234 умешана Русија. Министарство спољних послова Русије упозорило је да овај непријатељски корак неће остати без одговора.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...