Издвајамо Србија

ОДРЖАНА ВОЈНА ВЕЖБА „САДЕЈСТВО 2018“: Тенкови, хаубице, хеликоптери у близини Ћуприје

Тактичка вежба са бојним гађањем „Садејство 2018“ почела је данас на полигону Пасуљанске ливаде, у извођењу Четврте бригаде Копнене војске, ваздухопловне бригаде и Специјалне бригаде,…

Тактичка вежба са бојним гађањем „Садејство 2018“ одржана је на полигону Пасуљанске ливаде, а представници војске, власти и медија могли су да виде противпобуњеничку акцију по замишљеном сценарију.

У спроведеној акцији представљена је ситуација у којој група побуњеника покушава да отцепи део државне територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том покушају њима се супротстављају државне војне снаге, а том приликом употребљавају се и различите врсте војног наоружања.

На полигону за вежбање чули су се пуцњи, бацане су бомбе, пуштани су димни сигнали упозорења, а надлетали су хеликоптери и авиони.

Присутни су могли да виде и извиђачке аутомобиле хамере и беспилотне летелице, као и акцију спасавања рањених санитарним хеликоптером.

Врхунац акције био је упад у штаб побуњеника који су извеле противтерористичке јединице.

Након упада насељено место је „очишћено“ од побуњеника, а евакуација повређених извршена је помоћу два санитетска возила С2.

Теже повређени учесници акције превежени су хеликоптером, а лакше повређени до санитетског места.

На крају акције, становништво се евакуише из насељеног места, а јединице Црвеног крста доносе неопходне намирнице и воду.

Акција је изведена у присуству председника Србије Александра Вучића, министра одбране Александар Вулина и начелника Генералштаба Љубише Диковића.

Генерал Диковић је пре почетка вежбе захвалио председнику Вучићy на присуству и истакао да његов долазак на вежбу показује брижан однос према Војсци Србије.

Диковић је додао да је приказана вежба увод у сложеније вежбе чије се извођење планира у садејству са осталим снагама безбедности Србије.

Данашњој вежби присуствовали су и страни изасланици и војни ветерани.

 

Извор: Тањуг