Издвајамо Србија

Специјални суд ове седмице хапси шест бивших официра ОВК?

Очекује се да ће Међународни кривични суд за ратне злочине на Косову започети своја прва хапшења крајем ове седмице. На листи је шест бивших високих…

Очекује се да ће Међународни кривични суд за ратне злочине на Косову започети своја прва хапшења крајем ове седмице. На листи је шест бивших високих лидера Ослободилачке војске Косова, који ће бити ухапшени као осумњичени за наводне злочине почињене током рата 1998/1999.

За то постоје поуздане информације у Косовском институту за међународне студије. Бедри Елези, директор безбедности у Институту, уверен је да ће Специјални суд ове недеље започети „акцију“ за хапшење осумњичених за ратне злочине на Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према поузданим информацијама које ми поседујемо, ове седмице је планирано и хапшење пет или шест бивших официра ОВК од стране Специјалног суда“, рекао је Елези за портал „Инфокуси“.

Каже да је врло забрињавајућа чињеница да се ове седмице десило спектакуларно хапшење такозваног директора Канцеларије за Косово у Влади Србије и његове депортације у Србију.

Чак у овом институту иду и корак даље. Овај случај је, наводно, део сценарија за нереде на Косову.

Портал „Инфокуси“ сазнаје да се прве оптужнице пред Специјалним судом повезују са наводним ратним злочинима. У међувремену, истраге су започете након објављивања извештаја за Веће Европе, због „окрутног поступања и трговине људским органима“ на Косову, извештаја Дика Мартија из 2010. године, ком је претходила истрага Специјалних снага за истраге (СИФТ). Године 2015. Скупштина Косова усвојила је закон који је довео до стварања Уреда Специјалног тужиоца, у чијем је саставу и Таск форс.

Поред Специјалног тужилаштва, формиране су и Специјализоване коморе. Обе институције имају петогодишњи мандат, а налазе се у Хагу.

 

Извор: Инфо КС