Издвајамо Свет

БЕЛА КУЋА У ШОКУ: SWIFT одбија да искључи Русију, почиње жесток сукоб

Фото: Јутјуб

СWИФТ систем, који осигурава пренос финансијских порука између свих банака света, неће искључити Русију упркос западним санкцијама. У политичком сукобу између Русије и Запада, СWИФТ заузима неутралан положај, рекао је директор СWИФТ-а Готфрид Лајбрант.

СWИФТ систем ће стога остати неутралан у сукобу између Русије и Запада и неће Русију искључити из система финансијских плаћања због санкција, рекао је директор Готфрид Лајбрант на пословном форуму СWИФТ-а у Москви, преноси РБЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Питање искључивања Русије из СWИФТ финансијског система није вредно тога, а наш став остаје непромењен: ми смо неутрална страна која обезбеђује интерконекцију корисника и чија је сврха да служи глобалној финансијској индустрији,“ рекао је Лајбрант.

СWИФТ је прогласио своју неутралност још 2014. године, када је питање искључивања Русије из овог система покренуто по први пут након државног удара у Украјини и поновног уједињења Русије са Кримом. “Наша мисија је да будемо глобални и неутрални провајдер услуга,“ навела је тада ова компанија у свом саопштењу.

Европски парламент и Савет ЕУ су размотрили такву могућност у контексту санкција у вези са украјинском кризом, али је менаџмент СWИФТ-а евентуално искључење Русије сматрало веома изазовним за углед компаније и нагласили су да неће донети такве одлуке под утицајем политичког притиска.

Ипак, Запад и даље верује да је искључивање Русије из међубанкарског система могуће.

У августу 2017. године, Руска национална комерцијална банка (РНЦБ) и Темпбанк су искључене из СWИФТ-а, након што је власник релевантног софтвера одбио да сарађује са њима због америчких санкција. РНЦБ, која послује на Криму, изјавила је да тај потез неће утицати на њихов рад, јер је та банка пословала само унутар Русије.

У јануару је заменик премијера Аркадиј Дворкович признао да би искључење из СWИФТ-а могло створити велике проблеме руском банкарском систему. Ако се то деси, рекао је он, руске банке би морале прећи на застарелу технологију, али би се и западне компаније суочиле са озбиљним проблемима.

Почетком априла 2018. године, САД су усвојиле нови пакет антируских санкција, које су постале најстрожије од 2014. године. Убрзо након тога, Вашингтон је најавио спремност да припреми нове санкције у блиској будућности како би казнио Русију због подршке сиријској власти. Речено је да се Москва спрема за низ тешких мера, укључујући и искључење из СWИФТ-а. Сам овај финансијски систем се налази у Белгији и није у складу са америчким законом. Међутим, шансе да Вашингтон успе у томе да искључи Русију остају високе.

Да би се супротставила таквој претњи, Русија развија свој властити аналог СWИФТ-у, који би се користио унутар земље. Систем је назван Систем финансијских комуникација Банке Русије (познат по руским иницијалима као СПФС). 13. априла је Ростец (државна корпорација за помоћ развоју, производњи и извозу напредне технологије) најавио да се пребацује на СПФС.

СWИФТ представља Друштво за међународне међубанкарске финансијске телекомуникације. Систем је основан 1973. године. Данс СWИФТ уједињује више од 10.000 банкарских и финансијских организација у 210 зeмаља и обрађује око 1,8 милијарди порука годишње.

 

Извор: Wебтрибуне.рс