Издвајамо Свет

ЧАВУШОГЛУ: Лобирамо за независно Косово и имамо сјајне односе са Вучићем?

Он је то рекао након што су косовски премијер Рамуш Харадинај и председник косовске скупштине Кадри Весељи оптужили председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да се “меша у послове Косова, најављујући крај актуелне владе”, преноси Анадолија.

Чавушоглу је, истовремено, оценио да су односи Турске и Србије сјајни, али је навео да је Косово “једина тачка око које не можемо да се сложимо”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Са Србијом развијамо односе тако што Косово стављамо у заграде. Са Србијом желимо да у сваком аспекту развијамо односе, као и са свима осталима”, рекао је шеф турске дипломатије.

Он, такође, сматра да Косово треба да се “очисти од људи који покушавају да спроведу државни удар у Турској”.

“Надам се да ће се Косово прочистити од неверника. Наша косовска браћа да нађу мир, али без обзира – било на Косову, или у некој другој земљи ми нећемо дозволити да се издајницима пружа уточиште. Ово није интервенисање у њихове унутрашње послове. Косово не треба у својој земљи да пружа уточиште издајницима који су направили државни удар у Турској. Ово очекујемо од пријатеља”, рекао је Чавусоглу.

Он је додао да се Турска нада да ће Приштина предузети одговорне кораке и “да ће урадити оно што од њих пријатељство и братство захтева”.

Нагласио је да је Турска помогла Приштини да се повећа број земаља које су признале једнострано прогалашену независност Косова и истакао да Турска на сваком састанку “лобира за Косово”.

“Наш председник, када год на састанку има државу која није признала Косово, у свом разговору са премијером, председником те земље, подсети на ово. Ово радимо јер верујемо у то”, рекао је Чавушолглу.

Протеривање шесторице турских држављана, припадника покрета ФАТО, којим руководи верски вођа Фетулах Гулен, изазвало је “земљотрес” у односима Анкаре и Приштине, констатовао је раније приштински портал “Газета Експрес”.

Шесторица ухапшених и депортованих турских држављана радили су као професори и менаџери школе и припадници су покрета ФАТО, којим руоводи верски лидер у егзилу, Фетулах Гулен.

Косовски премијер Рамуш Харадинај због хапшења и депортације шесторице Турака сменио је министра полиције и шефа обавештајне службе.

 

Извор: Тањуг