Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ОДБРУСИО КИФУ НА ЗАХТЕВ ДА СРБИЈА ПРОТЕРА РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ: Не пада нам на памет!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Британци очекују од Србије да ‘зарати’ са Русијом и тако докаже да је привржена ‘заједничким вредностима ЕУ’!?! Српска власт одбила овај захтев

Британски амбасадор Денис Киф отворено је затражио од Србије да протера руске дипломате због наводне умешаности Кремља у тровање бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипала у Солсберију у јужној Енглеској.

Денис Киф (фото:ЈуТјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Киф тражи од Београда да дипломатски зарати са Русијом, што је већ урадило више од 20 држава чланица ЕУ, иако нема никаквих доказа да су Руси заиста одговорни за тровање Скрипала и његове ћерке! Министар спољних послова Ивица Дачић поручује да Србији не пада на памет да протерује руске дипломате.

ДУШАН ПРОРОКОВИЋ

АНАЛИТИЧАР

Када државни органи донесу одлуку, дипломатска мрежа се активира и тражи се што је могуће већи број савезника. Амбасадорово је било да нам пренесе став Лондона, а наше је да ли га прихватамо или не.

Криминално понашање

Амбасадор Киф у изјави за Радио Слободна Европа каже да су досадашње реакције европских држава на тровање Скрипала израз солидарности са Британијом, али и осуда криминалног понашања Русије.

– Такво понашање је заједничка безбедносна претња. Међународна подршка коју смо добили је без преседана у модерној историји. Ценимо је јер је резултат слободно изражене воље наших савезника и привржености заједничким вредностима. Велика Британија подржава приступање Србије ЕУ јер верујемо да и Србија уважава исте цивилизацијске и демократске тековине… – рекао је Киф, који је тако потврдио да Лондон тражи од Београда да протера руске дипломате.

На другој страни, министар спољних послова Ивица Дачић каже за Информер да уцене не пролазе у нашој држави.

– Србија не функционише на дугме! Наш интерес јесте да се сазна истина, али нећемо по аутоматизму доносити одлуке које нарушавају односе са Русијом. Има притисака и захтева у вези са тим, али ми водимо независну политику. Британија је још у време насиља над Србима на Косову тражила да се одредимо према Русији и протерамо руског дипломату. Само то их је занимало! Друге ствари их не интересују… Е па исто тако и ми треба да водимо рачуна о својим интересима. Србија неће протеривати руске дипломате и то јасно и гласно кажем – изричит је Дачић.

Зашто да помажемо НАТО пакту?
Протеривање руских дипломата је политика НАТО усмерена против Русије. Нема разлога да ми у томе учествујемо
Зоран Миливојевић, каријерни дипломата

Важна неутралност

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да Србија не треба да се меша у руско-британске односе.

– Пошто је из британске војне лабораторије саопштено да нема доказа да је Русија учествовала у афери, ствар је потпуно нејасна. Што се тиче протеривања руских дипломата, реч је о политизацији и интересима НАТО земаља усмерених против Русије. Нема никаквог разлога да и ми у томе учествујемо – закључује Миливојевић.

СЛУЧАЈ „СКРИПАЛ“
* Сергеј Скрипал и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у Енглеској
* Британска влада оптужила је Москву да стоји иза напада, што су Руси демантовали
* Утврђено је да коришћени нервни гас ‘новичок’ није потекао из Руске Федерације
* Досад је више од 20 држава ЕУ, укључујући и САД, протерало руске дипломате
* Сергеј Скрипал осуђен је у Русији због одавања обавештајних тајни Британцима

 

Извор: Д.Кљајић – М. Добромировић/Информер